Urmărește dezbaterea live

Patru dosare deblocate. UE a scăpat de o durere de cap: Ungaria
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Premierul Ungariei a trebuit, până la urmă, să renunțe la unele dintre pretențiile lui / Foto: Facebook Viktor Orban
Premierul Ungariei a trebuit, până la urmă, să renunțe la unele dintre pretențiile lui / Foto: Facebook Viktor Orban
Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au reușit, luni seară, să deblocheze patru dosare conexe: impozitarea minimală a multinaționalelor, ajutorul financiar pentru Ucraina, planul de relansare a Ungariei și o sancțiune împotriva Budapestei pentru încălcarea statului de drept. Prin urmare, summitul european din 15 decembrie nu va fi umbrit de aceste chestiuni.

Luni, spre miezul nopții, a ieșit fum alb de la ședința Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper). După luni de tensiuni extrem de încordate între Ungaria și cei douăzeci și șase de parteneri ai săi pe o serie de subiecte legate de o formă de șantaj din partea Budapestei, s-a găsit, în sfârșit, un compromis pe fondul unui puternic impuls franco-german.

Este vorba despre ajutorul acordat Ucrainei, impozitarea multinaționalelor, planul de redresare a Ungariei și sancțiunea impusă Budapestei pentru încălcarea statului de drept. Consiliul European de la Bruxelles din 15 decembrie nu mai va fi, prin urmare, poluat de aceste probleme toxice, potrivit cotidianului economic Les Echos.

Ajutor esențial

În detaliu, guvernul lui Viktor Orban, care se află de ani de zile în conflict cu UE din cauza încălcărilor statului de drept și a corupției pe care o tolerează, a renunțat la rezervele sale privind acordarea unui ajutor macrofinanciar dedicat Ucrainei, în valoare de 18 miliarde de euro și care va fi acordat în 2023. Acest pachet de ajutor este crucial nu numai pentru statul ucrainean și pentru funcționarea sa, ci și pentru credibilitatea UE pe scena mondială, în special în fața Statelor Unite.

A doua deblocare mult așteptată este impozitarea minimă a profiturilor multinaționalelor, un document pentru care ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a luptat cu toată puterea. Reprezentantul Parisului s-a arătat dispus să recurgă la o cooperare consolidată pentru a pune în aplicare textul, în ciuda veto-ului Budapestei, însă o soluție cu cele 27 de state membre este mai "elegantă", potrivit Bruxelles-ului. Scopul este de a împiedica companiile cu profituri colosale să scape practic de impozitare prin strategii de optimizare.

Etapele care trebuie îndeplinite

Planul de redresare a Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro, a fost aprobat, dar cu un set de etape legate de reforme specifice pe care guvernul de la Budapesta va trebui să le îndeplinească pentru a obține banii alocați. Practic, este aceeași logică aplicată și în cazul planului polonez, care are, de asemenea, probleme cu Bruxelles-ul în special din cauza atacurilor sale la adresa independenței justiției sale. Dacă planul ungar nu ar fi fost aprobat până la sfârșitul lunii, Budapesta ar fi pierdut 70% din banii prevăzuți în planul de redresare. Guvernul Orban are nevoie de aceste fonduri pentru a face față deteriorării rapide a economiei sale.

În sfârșit, ambasadorii au convenit să înghețe 6,3 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Budapesta pentru perioada 2021-2027. Comisia recomandase o reducere de 7,5 miliarde de euro în cadrul "mecanismului de condiționalitate", un instrument de protecție a bugetului UE, pus în aplicare pentru prima dată în acest an.

Proporționalitate

La sfârșitul lunii noiembrie, executivul UE a decis ca 65% din fondurile de coeziune să fie înghețate, pe baza unei evaluări a măsurilor adoptate de Ungaria până la data de 19 noiembrie. Statele membre au solicitat apoi Comisiei să actualizeze această evaluare prin încorporarea reformelor realizate până la 7 decembrie.

Comisia și-a menținut proporția de 65%, dar statele membre au redus-o luni la 55%, considerând că este necesar să se țină seama de eforturile recente ale Budapestei. Aceștia doresc să aplice principiul "proporționalității", propus de Curtea de Justiție a UE atunci când a validat mecanismul de condiționalitate în februarie. Mai presus de toate, nu doreau ca decizia lor să fie anulată de judecătorii din Luxemburg, în cazul în care Ungaria le-ar fi sesizat din nou.

Lunile de șantaj ale Ungariei nu au funcționat: Ungaria este puternic sancționată, iar planul său de redresare nu va fi plătit până când nu va demonstra sinceritatea reformelor adoptate recent. Acest rezultat este de natură să descurajeze orice încercare viitoare de "diplomație a dreptului de veto" în cadrul Consiliului de Miniștri al UE.

Citește și Plafonarea prețului la gaze. Dezacorduri profunde în UE, nimeni nu e mulțumit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel