Diamantele nu mai strălucesc: tarifele lui Trump pun la pământ comerțul global
Tarifele impuse de Donald Trump...
Luni, spre miezul nopții, a ieșit fum alb de la ședința Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper). După luni de tensiuni extrem de încordate între Ungaria și cei douăzeci și șase de parteneri ai săi pe o serie de subiecte legate de o formă de șantaj din partea Budapestei, s-a găsit, în sfârșit, un compromis pe fondul unui puternic impuls franco-german.
Este vorba despre ajutorul acordat Ucrainei, impozitarea multinaționalelor, planul de redresare a Ungariei și sancțiunea impusă Budapestei pentru încălcarea statului de drept. Consiliul European de la Bruxelles din 15 decembrie nu mai va fi, prin urmare, poluat de aceste probleme toxice, potrivit cotidianului economic Les Echos.
Ajutor esențial
În detaliu, guvernul lui Viktor Orban, care se află de ani de zile în conflict cu UE din cauza încălcărilor statului de drept și a corupției pe care o tolerează, a renunțat la rezervele sale privind acordarea unui ajutor macrofinanciar dedicat Ucrainei, în valoare de 18 miliarde de euro și care va fi acordat în 2023. Acest pachet de ajutor este crucial nu numai pentru statul ucrainean și pentru funcționarea sa, ci și pentru credibilitatea UE pe scena mondială, în special în fața Statelor Unite.
A doua deblocare mult așteptată este impozitarea minimă a profiturilor multinaționalelor, un document pentru care ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a luptat cu toată puterea. Reprezentantul Parisului s-a arătat dispus să recurgă la o cooperare consolidată pentru a pune în aplicare textul, în ciuda veto-ului Budapestei, însă o soluție cu cele 27 de state membre este mai "elegantă", potrivit Bruxelles-ului. Scopul este de a împiedica companiile cu profituri colosale să scape practic de impozitare prin strategii de optimizare.
Etapele care trebuie îndeplinite
Planul de redresare a Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro, a fost aprobat, dar cu un set de etape legate de reforme specifice pe care guvernul de la Budapesta va trebui să le îndeplinească pentru a obține banii alocați. Practic, este aceeași logică aplicată și în cazul planului polonez, care are, de asemenea, probleme cu Bruxelles-ul în special din cauza atacurilor sale la adresa independenței justiției sale. Dacă planul ungar nu ar fi fost aprobat până la sfârșitul lunii, Budapesta ar fi pierdut 70% din banii prevăzuți în planul de redresare. Guvernul Orban are nevoie de aceste fonduri pentru a face față deteriorării rapide a economiei sale.
În sfârșit, ambasadorii au convenit să înghețe 6,3 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Budapesta pentru perioada 2021-2027. Comisia recomandase o reducere de 7,5 miliarde de euro în cadrul "mecanismului de condiționalitate", un instrument de protecție a bugetului UE, pus în aplicare pentru prima dată în acest an.
Proporționalitate
La sfârșitul lunii noiembrie, executivul UE a decis ca 65% din fondurile de coeziune să fie înghețate, pe baza unei evaluări a măsurilor adoptate de Ungaria până la data de 19 noiembrie. Statele membre au solicitat apoi Comisiei să actualizeze această evaluare prin încorporarea reformelor realizate până la 7 decembrie.
Comisia și-a menținut proporția de 65%, dar statele membre au redus-o luni la 55%, considerând că este necesar să se țină seama de eforturile recente ale Budapestei. Aceștia doresc să aplice principiul "proporționalității", propus de Curtea de Justiție a UE atunci când a validat mecanismul de condiționalitate în februarie. Mai presus de toate, nu doreau ca decizia lor să fie anulată de judecătorii din Luxemburg, în cazul în care Ungaria le-ar fi sesizat din nou.
Lunile de șantaj ale Ungariei nu au funcționat: Ungaria este puternic sancționată, iar planul său de redresare nu va fi plătit până când nu va demonstra sinceritatea reformelor adoptate recent. Acest rezultat este de natură să descurajeze orice încercare viitoare de "diplomație a dreptului de veto" în cadrul Consiliului de Miniștri al UE.
Citește și Plafonarea prețului la gaze. Dezacorduri profunde în UE, nimeni nu e mulțumit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tarifele impuse de Donald Trump...
Vacanțele rimează uneori cu...
Privind dincolo de aspectele politice, China este o...
Cătălin Leonte, directorul...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Grupaj de știri.
Ministerul Energiei a lansat în...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
A doua putere economică mondială își propune să domine...
În deșertul arid al Arizonei,...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Grupaj de știri.
Recent, a intrat în vigoare o...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...