Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Câștigurile salariale medii au fost de 3312,51 de lei, ale agricultorilor au fost de 1579,41, șomerii au încasat în medie 1264,95 de lei lunar în timp ce pensia medie a fost de 2130,50 lei. La nivel urban venitul în medie a fost de 3112,82 în timp ce în mediul rural a fost de 2106,88 lei.
Cheltuielile cele mai mari ale românilor sunt cu alimentele care se ridică la 34,8% din venituri. Urmează cheltuielile legate de locuință respectiv apa, electricitatea, gazele și combustibilii care îi costă pe români 16,3 la sută din venituri.
Pentru îmbrăcăminte sau încălțăminte, românii cheltuie 8,1% din câștigul lunar în timp ce pentru băuturi alcoolice și tutun scot din buzunar 7,6% din lefuri.
Urmează cheltuielile legate de transport care se ridică la 7,2%.
Cheltuielile cu mobilierul și întreținerea locuinței se află aproximativ la același nivel cu cele cu sănătatea, adică 5,7% și respectiv 5,4%.
Pe informații și comunicații românii plătesc 4,8%, pentru recreere românii dau 2% din venit, pe hoteluri, cafenele și restaurante 1,8% în timp ce pentru educație cheltuie 0,6% iar pentru asigurări și diverse servicii financiare se cheltuie tot 0,6%.
Pentru restul de cheltuieli legate de îngrijire personală, protecție socială și diverse servicii și produse sociale, românii cheltuie 5,1% din venitul lunar.
Ar putea să te intereseze și:
Domeniile în care românii au primit salarii mai mari în 2023
Sunt câteva domenii în care au crescut salariile în anul 2023, astfel că românii au primit mai mulţi bani.
Sunt câteva domenii în care au crescut salariile în anul 2023, printre acestea fiind construcţiile şi vânzările.
Anul 2023 a început cu salarii mai mari în construcții și vânzări, arată cele mai recente date.
De asemenea, industria HORECA dă cele mai puternice semne de revenire din 2019 până în prezent.
Diferențele salariale se resimt cel mai mult în inginerie, acolo unde salariile au scăzut cu 11%, în IT au scăzut cu 5,5% și în HORECA cu 8%.
De asemenea, sunt și creșteri de salarii. Spre exemplu, în domeniul construcțiilor, acolo unde salariații primesc o creștere de 8,1%, iar în vânzări de 5,1%.
Din anul 2019 și până în prezent, HORECA pare că își revine cel mai bine, chiar dacă vorbim despre salarii mai mici. Spre exemplu, în primele trei luni ale acestui an, HORECA oferă joburi cu peste 50% mai mult comparativ cu anii trecuți.
În IT, chiar dacă până acum erau foarte multe angajări în acest domeniu, iată că nu mai sunt atât de mult solicitați, chiar dacă România are în continuare un deficit de specialiști în acest domeniu.
Platformele de recrutare online au observat faptul că cele mai multe accesări sunt pentru acele joburi unde angajatorii afișează și salariul pe care îl oferă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...