Pe piața din România sunt prea multe companii defensive. Cine spune asta

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Companiile listate la Bursa de la Bucureşti sunt foarte receptive la solicitările investitorilor instituţionali în opinia a 84% dintre participanţii la primul studiu de percepţie realizat în rândul investitorilor instituţionali de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) şi prezentat marţi de Daniela Şerban, preşedinte ARIR. 

Conform studiului, investitorii instituţionali comunică cel mai des cu companiile listate prin intermediul evenimentelor dedicate (76%), dar şi prin e-mail sau telefon (56%).

Disponibilitatea managementului companiilor listate este în proporţie de 72% la nivelul aşteptărilor investitorilor instituţionali sau peste aşteptări. În acelaşi timp, 60% dintre respondenţi au declarat că transparenţa şi calitatea raportărilor companiilor listate la BVB corespunde aşteptărilor lor. În ceea ce priveşte experienţa investitorilor instituţionali în comunicarea cu companiile care se află în proces de IPO, 28% a fost pozitivă şi 28% neutră. Investitorii sunt, în principal, de acord că societăţile care vor să se listeze la bursă sunt prezente activ în roadshow-uri şi au prezentări bine pregătite.

La sondaj au răspuns investitori din România, Marea Britanie, SUA, Ungaria, Olanda, Cehia, Estonia, Polonia, Noua Zeelandă şi Finlanda, cu active totale în administrare de 5,7 miliarde de euro şi o expunere de 689 milioane de euro în România. Majoritatea respondenţilor investesc la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de peste 3 ani şi, în proporţie de 85%, ar recomanda investiţiile în acţiuni listate pe piaţa de capital locală altor investitori.

Puncte forte, puncte slabe

Investitorii care au participat la studiul realizat de ARIR au menţionat şi punctele forte şi punctele slabe ale pieţei. Astfel, la puncte forte aceştia au menţionat: randamentele dividendelor (80%), multiplii mici şi potenţial de creştere; volatilitatea redusă - stabilitate; datele macroeconomice bune; îmbunătăţirea guvernanţei corporative; prezenţa companiilor de stat din energie; bază solidă de investitori 'buy and hold'. La puncte slabe aceştia au menţionat: lichiditatea şi adâncimea pieţei (50%); diversitate sectorială redusă - prea multe companii defensive; activitatea redusă a investitorilor de retail - rata redusă de economisire; oferta redusă de produse de tranzacţionare; comunicarea-vizibilitatea.

Primul studiu de percepţie în rândul investitorilor instituţionali a fost realizat la iniţiativa membrilor fondatori ai Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursa din România (ARIR) în perioada 5-23 noiembrie 2018. Răspunsurile au fost colectate online, pe un eşantion de 30 investitori instituţionali cu active totale în administrare de 5,7 miliarde de euro şi o expunere de 689 milioane de euro în România.

ARIR a fost fondată de companii listate, cu potenţial de listare, administratori de fonduri şi profesionişti în relaţia cu investitorii (IR). Membrii fondatori ai ARIR sunt: Bursa de Valori Bucureşti, ALRO, Franklin Templeton Management - Suc. Bucureşti, Electromagnetica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de guvern / Foto: gov.ro
Donald Trump
Donald Trump
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/

pixel