PE sare în ajutorul IMM-urilor care se confruntă cu întârzieri de plată și impune măsuri de sprijin

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Femeie de afaceri / Foto: Freepik
Femeie de afaceri / Foto: Freepik
Combaterea întârzierilor de plată în tranzacțiile comerciale este o chestiune pe care Parlamentul European a abordat-o și a adoptat măsuri pentru a sprijini IMM-urile.

Întârzierile în tranzacțiile comerciale sunt o problemă cu impact major asupra întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), compromițând fluxul lor de numerar și afectând competitivitatea întregului lanț de aprovizionare. Miercuri, Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor a adoptat poziția sa cu privire la un regulament menit să abordeze această problemă presantă.

Proiectul de norme vizează îmbunătățirea disciplinei de plată pentru toți actorii din tranzacțiile comerciale, inclusiv întreprinderile mari, IMM-urile și autoritățile publice. Se dorește stimularea competitivității întreprinderilor, cu accent deosebit pe sprijinirea IMM-urilor.

Printre măsurile propuse se numără instituirea unui termen maxim de plată mai strict, de 30 de zile, atât pentru tranzacțiile între întreprinderi (B2B), cât și pentru cele între întreprinderi și autorități publice (G2B). De asemenea, se acordă flexibilitate întreprinderilor pentru a negocia termene de plată de până la 60 de zile în tranzacțiile B2B, în funcție de acordul exprimat în contract.

Pentru a ține cont de specificul anumitor sectoare, cum ar fi comerțul cu amănuntul, se propune permiterea unor termene de plată de până la 120 de zile în aceste cazuri.

Citește și: O nouă linie de finanțare pentru IMM-uri: Sute de milioane de euro

În ceea ce privește compensațiile pentru întârzierile de plată, textul adoptat prevede o plată automată a dobânzilor acumulate și a comisioanelor de compensare, pentru a proteja companiile, în special IMM-urile, de efectele negative ale întârzierilor de plată.

De asemenea, se propun noi măsuri de aplicare și despăgubire, împreună cu încurajarea utilizării instrumentelor electronice pentru a reduce întârzierile și pentru a oferi o mai bună educație financiară IMM-urilor.

Raportorul Róża Thun Und Hohenstein a subliniat importanța acestor măsuri, afirmând că ele vor aduce predictibilitate și echitate pentru toate întreprinderile europene, contribuind la promovarea unei culturi de plată mai bune.

Proiectul de raport adoptat va fi supus votului în sesiunea plenară din aprilie, reprezentând poziția Parlamentului European în primă lectură. Aceste inițiative fac parte din eforturile mai largi de sprijinire a IMM-urilor din Europa, care joacă un rol esențial în economie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel