Pensia de întreținere sau, așa pensia alimentară, cum este ea mai cunoscută,trebuie plătită, în esență, de părinți copiilor minori, dar obligația de întreținere se poate extinde și asupra copiilor deveniți majori, până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani.
Având însă în vedere că în Codul civil nu se precizează clar despre ce studii este vorba sau ce înseamnă, de fapt, finalizarea acestora, ori dacă nesusținea examenului de licență, în cazul studiilor universitare, elimină obligația de întreținere, de principiu, sumele plătite după vârsta majoratului pentru continuarea studiilor celui întreținut nu pot fi recuperate de plătitor dacă studiile nu au fost duse la bun sfărșit.
Potrivit Codului civil, “are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale”. Obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională.
Pe de altă parte, tot Codul civil prevede că “părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani”. Prin urmare, ce se întâmplă în cazul în care cel întreținut nu-și finalizează studiile, de pildă, facultatea? Poate fi obligat să returneze banii primiți?
După cum reiese din textul actului normativ menționat mai sus, pensia alimentară se acordă și copiilor majori, pentru a-și termina studiile. Dat fiind faptul că legislația nu stabilește clar nici despre ce studii e vorba și nici ce înseamnă finalizarea lor, nesusținerea examenului de licență nu poate reprezenta o situație în care să se pună problema returnării banilor primiți ca pensie alimentară.
Citește și Modificare privind pensia, pentru persoanele care au primit indemnizaţie pentru creşterea copilului
Expresia “până la terminarea acestora” indică, mai degrabă, că plata pensiei alimentare poate înceta odată cu încheierea unui ciclu de studiu (liceal, postliceal, universitar), adică și înainte de 26 de ani, în cazul în care copilul major nu mai urmează și alte studii.
Astfel, atâta timp cât frecventează școala, indiferent de forma de școlarizare, copilul major (de până la 26 de ani) fără venituri suficiente trebuie sprijinit de părinți, prin plata pensiei alimentare. Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii, prevede Codul civil.
Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere, menționează Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...