Concret, dacă în prezent există pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), din 2021 nu va mai fi decât pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).
Ce înseamnă asta. Că viitoarea pensie anticipată se va putea solicita cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de cele care l-au depășit cu până la opt ani.
„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (...)”, precizează Legea nr. 127/2019.
Care este procentul de diminuare
- Până la un an 0,50%
- Între unu și doi ani 0,45%
- Între doi și trei ani 0,40%
- Între trei și patru ani 0,35%
- Între patru și cinci ani 0,30%
- Între cinci și șase ani 0,25%
- Între șase și șapte ani 0,20%
- Între șapte și opt ani 0,15%
La fel ca acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia - adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată.
În prezent, pensia anticipată poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, dar numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Citește și Pensia anticipată parțială pentru bărbați. Cum o calculăm
Pensia anticipată parțială (adică viitoarea pensie anticipată) se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani).
Așadar, care este diferența între pensia anticipată și cea anticipată parțială? La pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată parțială. Totuși, cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.
Pentru bărbați, vârsta obișnuită de pensionare este de 65 de ani, iar pentru femei - de 63 de ani (însă, mai nou, femeile pot opta să lucreze până la 65 de ani).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...