Pensii calculate greșit. Refacerea deciziei de pensionare

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O propunere ce se dezbate în Senat
O propunere ce se dezbate în Senat
În Senat se află în dezbatere o inițiativă legislativă inspirată dintr-o recentă eroare. Este vorba despre cazul unei pensionare care timp de 16 ani a primit o pensie mai mică și, chiar dacă greșeala a fost descoperită, recalcularea s-a făcut doar pe ultimii trei ani, atât cât prevede termenul general de prescripție.

Noua propunere încearcă să îndrepte erorile apărute din vina autorităților la calcularea pensiilor, astfel încât chiar dacă termenul de prescripție al recalculării a fost depășit, să se poată reface decizia de pensionare.

“Pentru a evita pe viitor astfel de situaţii când, din cauza unor erori materiale apărute în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, prin această iniţiativă dorim să eliminăm condiţionarea faţă de termenul general de prescripţie, în aşa fel încât să nu mai conteze cât timp a curs de la data la care trebuia să intre în plată respectiva pensie şi până la constarea greşelii din dosarul de pensionare”, argumentează inițiatorii legii în expunerea de motive a proiectului.

Citește și Cum poți transfera pensia în străinătate

Prin urmare, se propune ca la art. 107 din Legea pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, după alin. (2) să se introducă un nou alineat, alin (21), cu următorul cuprins:

„(21) în cazul în care, din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, prin derogare de la dispoziţiile alin.(2), termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent.”

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat și în Camera Deputaților, forul decizional, Senatul fiind prima cameră sesizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel