COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
De altfel, a subliniat analistul, acest mesaj a fost lansat, de fapt, de președintele Klaus Iohannis, în urmă cu două săptămâni, când a spus că nu vor fi majorate pensiile și salariile în 2021 și că pensionarii vor rămâne cu majorarea de 14% a punctului de pensie.
Elena Cristian a făcut o analiză lucidă a ultimelor declarații ale premierului Forin Cîțu referitoare la creșterea veniturilor pentru pensionari.
”Astăzi, premierul Cîțu, fost ministru de Finanțe, cel care a creionat bugetul pe anul în curs, cel care trebuia să spună cum va arăta bugetul pe anul acesta, ne spune că nu va fi nici o majorare de pensii în acest an, că va fi o nouă Lege a pensiilor. Iar de aici intervin non-sensurile, nici nu știu cum să le calific, încerc să fiu cât mai echilibrată în discurs.
Pentru că premierul Cîțu știe sau ar trebui să știe, iar eu îmi doresc să știe, că nu poți să aplici niște reguli de calcul pentru pensiile aflate deja în plată. Pentru pensia care a fost stabilită pe baza unei legi nu poți să te întorci și să spui că o vom stabili pe baza a ceea ce a contribuit omul. Pentru că nu se poate, este un drept câștigat și știm bine ce se va întâmpla mai departe: oamenii vor merge în instanță. Deci, nici nu se poate pune problema ca aceste pensii să fie recalculate după alte reguli”, a subliniat Elena Cristian.
Dacă bugetul se elaborează pe baza legilor în vigoare, atunci să le respectăm
Mergând mai departe pe firul analizei sale, ea a arâtat că aelași premier Cîțu ”nu ne-a spus de ce nu este bună legea în vigoare. Și această lege prevedea recalcularea tuturor pensiilor, eliminarea tuturor inechităților și o majorare destul de substanțială. Deci, de ce această lege nu este bună și de ce ne trebuie altă lege?
În același timp, premierul Cîțu mai spune că bugetul pe anul în curs va fi construit pe legile în vigoare. Dar legea ce prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este o lege în vigoare, un act normativ pe care CCR a stabilit că este constituțională și că trebuie aplicată. Deci, dacă facem bugetul respectând legile în vigoare, va trebui să respectăm majorarea punctului de pensie cu încă 26% pentru anul în curs, astfel încât să se ajungă la acea majorare de 40%.
Concluzia este că nu se vor majora pensiile, nu se vor majora salariile, nu se va da nici indexarea de 3%, nu se va da nimic. Pensionarii trebuie să fie mulțumiți că au primit 14% în an electoral, că dacă nu era an electoral nu primeau nimic, a subliniat Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...