Scăderi puternice la Bursa de Valori București
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
”Avem două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile și sistemul de pensii. Un prim jalon, care este la sfârșitul lunii decembrie, pentru pensiile speciale, și un al doilea, care este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor. Într-adevăr, potrivit deciziei pe care o avem, de aprobare a PNRR-ului, sunt elemente de reformă sensibile care privesc sistemul de pensii de la vârsta de pensionare până la eliminarea unor facilități privind pensia anticipată. Și, desigur, avem acolo și anumite componente care țin de modul de calcul al pensiilor. Prin urmare, acest jaloane sunt cu impact în societate destul de mare și sunt destul de sensibile din acest punct de vedere. Pe lângă faptul că în ceea ce privește legea pensiilor speciale și pensiile speciale, acestea nu le regăsim în sistemul nostru național de pensii, de serviciu sau pensii ocupaționale, care iarăși afectează un număr mare de beneficiari și acolo avem, de asemenea, ca și componentă raționalizarea pensiilor, calculul pensiilor și trecerea lor pe principiul contributivității. Deci sunt, într-adevăr, jaloane, un fel de cartof fierbinte al Planului Național de Redresare și Reziliență. În plus, avem în față și discuțiile informale cu Comisia privind modificarea PNRR-ului. Deci, perioada care urmează este, din acest punct de vedere, o perioadă foarte încărcată”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.
Întrebat dacă viitoarele discuții se vor referi și la pragul de 9,4 din PIB pentru plata pensiilor, Boloș a răspuns afirmativ. ”În plus față de acel prag, mai avem aceste elemente de reformă pe care vi le-am menționat și pe care va trebui, într un anume fel, să le găsim soluția. Sau există și varianta de negocieri cu Comisia pentru a arăta că avem circumstanțe obiective care ne duc spre a modifica jalonul și a-l pune într-o altă formă, care să se contextualizeze cu ceea ce avem acum în situația de criză.
Acest jalon în ceea ce privește pensiile speciale s ar putea modifica ca și cerință?
”Dacă mandatul din partea Guvernului și a coaliției va fi în acest sens, adică de negociere în aceste discuții informale cu Comisia și de regândire a acestui jalon în funcție de situația pe care o avem acum de parcurs”, a precizat Boloș.
Mare atenție la argumente
În același timp, el a subliniat că ”trebuie să fim foarte atenți la argumente, pentru că în Regulamentul Comisiei Europene sunt menționate aceste condiții obiective de modificare a baloanelor și țintelor, a tuturor jandarmilor și țintelor. Adică trebuie să arătăm că există cauze de natură obiective care fac imposibilă aplicarea Jalonului și în acest fel se negociază modificarea”, a explicat interlocutorul postului de televiziune Digi24.
În privința criteriilor, a cauzelor care ar putea determina o renegociere, ministrul a amintit că, în ”momentul de față avem o criză, avem o inflație care este, iată, ajunge probabil în jur de 15 la sută și este limpede că este nevoie de o măsură de creștere a pensiilor, pentru că această situație există în toate țările membre ale Uniunii Europene și, în acest context, se poate spune că avem un argument la negociere”, a spus Boloș. Și da, a confirmat el, este vorba despre cei 9,4% din punct, dar ”rețineți că mai avem în plus și alte elemente de reformă pe care trebuie să le lămurim cu Comisia și care afectează beneficiarii din sistemul public de pensii”.
O regândire este necesară
Întrebat dacă pensiile speciale dispar anul acesta, ministrul Fondurilor Europene a amintit că ”în perioada următoare discuția aceasta o să aibă loc în Coaliție și se va lua o decizie în acest sens. Pentru acest jalon este inevitabil. Noi trebuie să punem pe masă jalonul în forma în care îl avem. Și avem mandat din partea Coaliției și a Guvernului pentru acest tip de jalon”, a arătat Marcel Boloș.
Ar putea avea loc o amânare?, a întrebat moderatorul emisiunii de la Digi24, Cătălin Nunu. ”N-aș putea să spun chiar o amânare, dar sigur o regândire a jalonului cred că este necesară, fiindcă sunt anumite lucruri în jalon, care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor”, a răspuns ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Guvernul dă undă verde reluării...
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
„Oamenii bogați vor veni în...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...
Bursa de la București deschide...
Cursuri gratuite pentru...
Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...
Tarifele lui Trump provoacă...
Camera de Comerț și Industrie a...
Bursa de Valori București...
România lansează apeluri de...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Grupaj de știri.
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...