Perspectiva lockdown-ului zgâlțâie piețele financiare. Euro, în picaj
Autor: Matei Ion | 19 noi 2021 / 19:38
Cinci români din zece spun că vor cheltui mai puțin decât anul trecut pentru cumpărăturile de Crăciun
Cinci români din zece spun că vor cheltui mai puțin decât anul trecut pentru cumpărăturile de Crăciun
Perspectiva unui nou lockdown pe scară largă în Europa a zdruncinat piețele financiare, stimulând o revenire a titlurilor de trezorerie și trimițând monedele refugiu în sus, pe fondul speculațiilor că valul patru al pandemiei ar putea da o nouă lovitură creșterii economice.

Euro a coborât la minimul ultimelor 16 luni față de dolar, în timp ce comercianții s-au înghesuit în active mai sigure, după ce Austria a anunțat un lockdown la nivel național începând de luni. Ministrul german al sănătății a refuzat să excludă lockdown-ul în această țară, ceea ce a afectat așteptările investitorilor privind o redresare post-pandemică, scie Bloomberg.

Mișcările s-au atenuat ușor după ce ministrul german de externe Heiko Maas a declarat într-un interviu pentru Bild că "nu a existat nicio discuție cu privire la o închidere generală". 

"Se pare că am avut o pauză de la pandemie, dar aceasta revine cu siguranță", a declarat Zachary Griffiths, strateg la Wells Fargo Securities. Dar el a adăugat că "scăderea randamentelor obligațiunilor guvernamentale din G-10 este cel puțin oarecum limitată, având în vedere contextul global al inflației și schimbarea relativ agresivă a politicii băncilor centrale".

Reacțiile sunt de panică

G Ad:

Titlurile de trezorerie s-au redresat pe întreaga curbă, titlurile de mijloc conducând creșterile, în condițiile în care traderii au împins în sus așteptările privind prima majorare a dobânzii de către Rezerva Federală. Randamentul datoriei americane pe cinci ani, care este legat de opiniile privind ratele de politică monetară pe acest orizont, a scăzut cu până la opt puncte de bază, până la 1,14%, înainte de a atenua declinul. 

Euro s-a scufundat la cel mai mic nivel față de dolar din iulie 2020, atingând un minim de 1,125. De asemenea, moneda comună s-a prăbușit la un minim de peste șase ani față de francul elvețian.

Valutele din Europa Centrală, în declin accentuat

Vineri, yenul japonez a depășit performanțele colegilor din Grupul celor 10. Pe piețele emergente, lira turcească a slăbit dincolo de 11 pentru un dolar, apropiindu-se de un minim record.

Perspectiva a determinat emoții 

Titlurile de stat din Marea Britanie au înregistrat printre cele mai mari câștiguri pe piețele datoriilor, în timp ce obligațiunile germane au avansat și ele. Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut.

Perspectivele au devenit mai sumbre reflectând faptul că piețele care s-au concentrat mai mult pe riscul de accelerare a inflației și de supraîncălzire a creșterii decât pe o revenire a Covid-19. Piețele monetare au început să renunțe la așteptările de înăsprire a politicii, comercianții respingând pariurile privind o creștere a ratei dobânzii Băncii Centrale Europene mai departe în 2023.

"Piețele realizează și recunosc progresiv că situația se înrăutățește, în special în zona euro", a declarat Roberto Mialich, strateg FX G-10 la UniCredit Bank AG. ”Astăzi prevalează îngrijorările Covid-19."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Deutsche Bank, cel mai bun profit anual din ultimii 10 ani

Deutsche Bank a obținut cel mai bun profit anual din...

Bitdefender avertizează asupra unui atac mai puțin obișnuit

Bitdefender avertizează asupra unui nou val de atacuri,...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro