Pesta porcină și dimensiunile masacrului. Câte focare mai există
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Peste 364.000 de porci au fost sacrificați
Peste 364.000 de porci au fost sacrificați
Peste 364.000 de porci au fost sacrificați ca urmare a extinderii focarelor de pestă porcină africană. Circa 8.500 de proprietari de porci au fost despăgubiți cu peste 251.000.000 lei, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Conform datelor ANSVSA, pesta porcină afectează 301 localități din 19 județe. Numărul focarelor este de 1.145, dintre care 19 în exploatații comerciale. De asemenea, au fost înregistrare 558 de cazuri la porcii mistreți. Până acum, s-a reușit stingerea a 12 focare în Satu Mare și unul în Dâmbovița.

Conform ANSVSA, cele mai multe focare sunt în continuare în judeţele: Tulcea - 572 (dintre care cinci focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A şi 94 de cazuri la mistreţi), Ialomiţa - cu 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi, Brăila - cu 124 de focare (11 focare la exploataţii comerciale şi două cazuri la mistreţi), Călăraşi - cu 100 de focare (unul la o exploataţie comercială şi 26 de cazuri la mistreţi), Constanţa - cu 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi patru cazuri la mistreţi, şi Bihor - cu 49 de focare gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi. 

Din cele 251 milioane de lei acordate ca despăgubiri proprietarilor de porci, aproape 172 de milioane au mers către fermierii din județul Brăila.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel