Petre Daea: Nu sunt motive să crească prețul atât de mult. Fermierii sunt disperați

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită de lucru
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită de lucru
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut o intervenție la un post de televiziune, unde a făcut o serie de precizări legate d prețul produselor alimentare. 

„Nu sunt motive să crească prețul laptelui atât de mult. Fermierii trec acum printr-o situație mai delicată din cauza secetei. Această creștere nu este posibilă. Consider că nu sunt evidente obiective care să determine o asemenea creștere. Seceta a pus stăpânire pe terenurile agricole, afectând producțiile. Fermierii s-au confruntat cu această secetă, cu producții mai reduse, în condițiile în care au cumpărat inputuri la prețuri mai ridicate și lor trebuie să le asigurăm libertatea să își valorifice producția în așa fel încât să avem siguranța reluării ciclului de producție prin însemânțările din această toamnă, în așa fel încât anul agricol să debuteze cum trebuie”, a precizat ministrul, la Realitatea PLUS.

Afirmațiile ministrului vin în contextul în care fermierii se tem că în curând am putea rămâne fără lapte autohton, pentru că prețul de producție e mult prea mare. În magazine, un litru de lapte costă și zece lei, chiar dacă iese pe poarta fermei cu puțin peste un leu.

Amintim, de asemenea, că reprezentanta Comisiei Europene în România anunță că seceta actuală pare să fie cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Comisia a publicat două imagini comparative din spațiu care arată cum Dunărea, la granița dintre România și Bulgaria, fost ”subțiată” de secetă. 

Suprafața afectată de secetă

Suprafaţa totală afectată de secetă s-a extins la 462.059 hectare (ha) în 35 de judeţe şi zona municipiului Bucureşti, în creştere cu 4.629 hectare faţă de raportarea de joi, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Principalele culturi afectate sunt: grâu şi triticale - 206.815 ha, porumb - 122.164 ha, floarea soarelui - 61.172 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară - 33.316 ha şi rapiţă - 31.714 ha.

Cele 36 de judeţe care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. 

Citește și Plafonarea prețurilor la alimente va afecta producătorii

"Trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul unei plafonări a unor preţuri, cei care vor suferi în primul rând vor fi producătorii agricoli. Din perspectiva aceasta eu gândesc că trebuie să facem tot ce este necesar să ajutăm fermierii să întoarcă brazda ţării, pentru că din rodul pământului trebuie să ne hrănim toţi. (...) Nu văd scumpiri la această dată pentru că preţul s-a liniştit la produsele care se procesează, nu văd scumpiri în condiţiile în care s-au plafonat şi s-au stabilit nivelele acestea de cost la energie. Iată că nu sunt elemente care să ne determine să previzionăm scumpiri ale produselor agroalimentare în acest moment", a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, în timpul unei vizite în Arad.

Citește și Daea: ”Când începe pe ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele și copiii în pântece se sperie”

Întrebat dacă este mai importantă liniştea pe care a transmis-o în legatură cu faptul că România va avea suficientă producţie agricolă în acest an, Petre Daea a subliniat că România "va avea şi ulei".

"Şi va avea şi ulei. Linişte, linişte, linişte. Am văzut abordările acestea apocaliptice uneori, iertaţi-mă, pentru că sunt ministrul Agriculturii şi trebuie să introduc liniştea şi încrederea. Am văzut o serie întreagă de abordări din astea apocaliptice: când începe pe ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele. Şi copiii în pântece se sperie", a menţionat ministrul Agriculturii, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel