Petru Dandea, secretar general Cartel Alfa: ”Deficit fără sursă ce înseamnă? Blackout!”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
S-a venit și cu o propunere pentru Guvern
S-a venit și cu o propunere pentru Guvern
EXCLUSIV
Petru Dandea a vorbit, în cadrul emisiunii ”De ce se întâmplă?” despre problemele din sectorul energetic al România, despre Mintia, despre blackout. 

Ceea ce pățim acum este rezultatul liberalizării pieței energiei într-un context în care, în plină pandemie, consumul nu era cel real, prețurile erau cele care erau. Polonezii, spre exemplu, și-au amânat unele măsuri pentru doi ani, motivându-și decizia în fața Comisiei Europene prin faptul că ei nu iau pe timp de criză măsuri radicale. Și nimeni nu le-a făcut nimic, i-au lăsat în pace. România ar fi putut proceda la fel? Adică puteau amâna liberalizarea, l-a întrebat jurnalistul Răzvan Dumitrescu pe invitatul său, Petru Dandea, secretar general Cartel Alfa. 

Sunt sute de milioane de dolari

”Da, puteau”, a răspuns oaspetele din studioul emisiunii ”De ce se întâmplă?”. ”Au existat niște interese?”. ”Categoric da. Eu nu știu câți dintre politicieni nu sunt stăpânii reali ai actualelor companii de trading sau au acțiuni în zona aceasta. Acolo vorbim de afaceri de sute de milioane de dolari. Dacă nu ar fi avut un interes în zona respectivă, pentru că e clar că din această liberalizare a pieței, zona în care se adunau cei mai mulți bani în urma efectului de liberalizare, era zona de trading, zona de piață”, a spus Petru Dandea. 

Pe de altă parte, secretarul general Cartel Alfa a spus că, în opinia lui, pe această piața a energiei există și interese, dar și necunoașterea. ”Pentru că, spre exemplu, închiderea Centralei Mintia. Eu nu cred că Transelectrica nu i-a atras atenția ministrului Energiei din România în momentul închiderii acestei unități că pe lanțul Transelectrica nu se va închide pe zona vest, scoțând acel producător mare și că la orele de vârf vei fi obligat, în secunda doi, să imporți energie electrică din Ungaria”, a explicat liderul de sindicat. 

De ce a fost închisă Mintia?

”Deficit fără sursă ce înseamnă? Blackout! Înseamnă că vii și spui: fraților, de la ora 6,00 la ora 12,00, să spune, va fi pauză totală”, a continuat Petru Dandea. 

”De ce a fost închisă Mintia”, a continuat interlocutorul jurnalistului Răzvan Dumitrecu. ”Eu am spus: aceste entități sunt în mâna statului român, care este proprietarul lor. Aici nu vii cu șmecherii - pe care nouă ni le spun - de genul noi, Guvernul nu avem ce să facem. Este a statului. Și au închis Mintia pe un ajutor de stat plătit Mintiei de statul român, care trebuia ca la Mintia să aducă în funcțiune un grup de 750 de MW pe gaz, tehnologie actuală, un grup ultramodern, care stă în cutii de lemn, toate subansamblele sunt în curte la Mintie. Nu au făcut cu ajutorul de stat respectiv ce trebuia făcut, deși în AGA sunt acolo inclusiv oameni numiți de ministrul Energiei. Comisia Europeană, pe regulamentul ajutorului de stat a venit și, pe bună dreptate, a spus: S-a închis termenul, ați făcut? Nu nu ați făcut. Banii înapoi. De ce se întâmplă toate aceste lucruri? Din cauza corupției, asta este clar”, a apreciat Petru Dandea. 

Fiindcă sistemul nu înghite

”Noi asta am spus Guvernului când am văzut ce se întâmplă. Prima măsură pe care trebuie să o luați: gruparea tuturor producătorilor într-un holding, ca să scăpați de blestemul Regulamentului European care vă obligă să vindeți la prețul cel mai mare. Imaginați-vă că pe lângă complexul Oltenia, care are astăzi prețul cel mai mare, putem Hidroelectrica: ai redus prețul la jumătate. Nu mai vorbesc de faptul că statul are acționariat important inclusiv în cel cele mai mari parcuri fotovoltaice și eoliene. Pentru că știm că noi, în Dobrogea, avem cel mai mare parc eolian din Europa, dar și ce dacă. Iar asta din cauza faptului că, pe zona inelului avem Nuclearelectrica, noi nu putem prelua capacitatea la maxim a parcului eolian, fiindcă sistemul nu înghite”, a explicat Petru Dandea. 

Urmărește emisiunea integral, pentru a afla și alte răspunsuri la întrebările momentului. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel