Piața petrolului a luat-o din nou la vale!

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Petroliști Aramco / Foto: Aramco
Petroliști Aramco / Foto: Aramco
Prețurile s-au prăbușit în urma unor informații de presă. 

Prețurile petrolului au coborât marți, după ce mijloacele de informare în masă au anunțat că Israelul nu intenționează să atace infrastructura petrolieră a Iranului, dar și pe fondul unor rapoarte mai pesimiste ale OPEC+ și AIE privind cererea globală.

După ce a scăzut cu 5%, prețul barilului american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a recuperat ușor din pierderi, stabilizându-se, în cursul dimineții, la 70,22 dolari/baril. Cel barilului marca Brent din Marea Nordului, cu livrare în decembrie, a pierdut 4,73%, până la 73,80 dolari.

Un pericol care a dispărut, pentru moment 

Petrolul a cunoscut variații destul de marcante în ultimele luni. La începutul acestei luni, prețurile aurului negru au crescut cu peste 8% în decurs de trei zile, catapultate de amenințarea unui conflict larg răspândit în Orientul Mijlociu.

Președintele american Joe Biden a anunțat că, într-adevăr, Statele Unite discută despre un potențial atac al Israelului asupra infrastructurii petroliere a Iranului.

Se pare că un astfel de pericol a dispărut acum. În orice caz, așa reiese din ultimele informații obținute și publicate de Washington Post, potrivit cărora premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat Casa Albă că este pregătit să lovească mai degrabă instalațiile militare decât cele petroliere sau nucleare ale Iranului. 

Informațiile cotidianului Washington Post au darul de a elimina din calcule, cel puțin pentru moment, perspectiva unei întreruperi în aprovizionarea cu țiței iranian. Acest lucru are un impact semnificativ asupra prețului petrolului. În același timp însă, este foarte posibil să fie doar o știre aruncată pe piață penru a calma spiritele și a evita o ascensiune nedorită a prețului la petrol. La fel de posibil este ca, peste câteva zile, pericolul acum înlăturat să reapară, ceea ce va însemna o nouă inflamare a prețului. 

Temeri legate de cererea chineză

Oricum ar fi, oricând se găsește o justificare pentru o creștere sau o scădere a prețurilor la aur negru. Cum ar fi, spre exemplu, temerile privind starea de sănătate a economiei chineze, care au determinat deja de luni o depreciere a pieței. Iar asta deoarece noile măsuri stimulare nu „s-au ridicat la nivelul așteptărilor”, după cum a subliniat Michael Brown de la Pepperstone.

„Guvernul chinez a reafirmat pur și simplu dorința de a sprijini piața imobiliară și administrațiile locale, fără a anunța vreun nou stimulent sau cifre concrete”, au regretat specialiștii de la Apicil AM.

„Datele comerciale din China publicate luni nu au contribuit nici  măcar la o ameliorare a stării de spirit a investitorilor, care continuă să pună la îndoiala capacitatea autorităților de la Beijing de a redresa situația economică a țării. Criza imobiliară, extrem de gravă, nu a fost rezolvată și rămâne o povară care pune în pericol ritmul de dezvoltare a țării”, au comentat economiștii de la ING. 

Venind în completare, experții de la Apicil AM au amintit că, în luna septembrie, exporturile chineze au încetinit, cu o creștere de 2,4% față de anul trecut, comparativ cu creșterea de 8,7% din august. La fel ca cele mai recente cifre privind cererea internă chineză publicate în acest weekend, care „confirmă riscul inflaționist”.

Investitorii vor avea din nou ocazia de a măsura situația cererii din țară, cu un nou pachet de indicatori economici în acest weekend. Vineri, China va publica vânzările cu amănuntul pentru luna septembrie, dar și PIB-ul său pentru trimestrul al treilea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România are aprobată prima tranșă
TVA
Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...

pexels.com
Sebastian Burduja
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Sebastian Burduja
Rulmentul / sursa foto: Facebook @OAR Concursuri
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Cipuri / sursa foto: Freepik.com
La cumpărături
Comisia Europeană
Gigantul de lux LVMH
Wizz Air
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Industrie / FOTO: Freepik

Prețul cuprului pare determinat să doboare toate recordurile

Această perspectivă pozitivă este atribuită confluenței...

Bani / FOTO: Freepik
Luca de Meo / FOTO: Wikipedia

Renault îndeamnă la cooperare cu producătorii chinezi

Șeful Renault, Luca de Meo, a cerut marți industriei de...

Apă curgătoare / FOTO: Freepik

Alertă maximă privind calitatea apelor dulci din Europa

Doar puțin peste o treime din apele de suprafață ale...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

pixel