Poliția americană a răscolit proprietățile unui bun prieten al țarului Putin
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este omul despre care se spune că este în stare să se dea peste cap pentru seful de la Kremlin
Este omul despre care se spune că este în stare să se dea peste cap pentru seful de la Kremlin
Este vorba despre miliardarul Viktor Vekselberg, o figură controversată, bun prieten cu președintele Putin, omul despre care se spune că ar fi în stare să se dea peste cap pentru a-i face pe plac țarului de la Kremlin. 

Poliția americană a vizat două proprietăți ale omului de afaceri rus, înscris pe listele negre de sancțiuni internaționale cu mult înainte ca Putin să ordone invazia Ucrainei. 

Potrivit NCB News, agenți federali și ofițeri ai poliției locale au fost văzuți părăsind, cu cutii în brațe, apartamentul pe care oligarhul rus îl deține pe luxosul Park Avenue din New York, precum și vila de vacanță a acestuia din Hamptons, o destinație populară din apropiere de New York.

Anchetă la Departamentul SUA

Ambele proprietăți aparțin oligarhului rus, potrivit NBC, care face referire la documente ale Trezoreriei americane. Autoritățile percheziționează, de asemenea, o proprietate de pe Fisher Island din Miami, despre care se crede că ar avea legătură cu Vekselberg, a adăugat postul de televiziune. 

Viktor Vekselberg conduce Renova Group, un conglomerat cu sediul la Moscova. Bunurile sale din SUA au fost înghețate, iar companiilor americane li s-a interzis să facă afaceri cu el și cu companiile pe care le conduce sau unde are participații. 

În același timp, Vekselberg este investigat de Departamentul de Justiție al SUA pentru fraudă bancară, dar nu au fost formulate acuzații, potrivit NBC. Spania a confiscat deja în aprilie, la cererea SUA, un superyacht de 90 de milioane de euro aparținând lui Viktor Vekselberg.

"Sute de milioane de dolari" înghețate

Statele Unite au anunțat în martie crearea unei unități dedicate urmăririi penale a "oligarhilor ruși corupți" și a tuturor celor care încalcă sancțiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei. De atunci, americanii au "sancționat și blocat nave și avioane în valoare de peste 1 miliard de dolari, precum și au înghețat sute de milioane de dolari în active ale elitelor rusești în conturi americane", potrivit Casei Albe. Președintele Joe Biden speră să lichideze aceste active și să folosească banii pentru a compensa daunele provocate Ucrainei.

La începutul lunii august, Washingtonul a anunțat noi sancțiuni economice împotriva companiilor rusești și a oligarhilor apropiați președintelui Vladimir Putin, inclusiv a lui Andrey Guryev, care deține cea mai mare proprietate privată din Londra după Palatul Buckingham.

Citește și Oligarh rus: Ajunge! Nu mai condamnați DEGEABA oameni de afaceri!

Omul de afaceri Oleg Deripaska devine tot mai activ în spațiul public. Zilele trecute, el a acordat un interviu cotidianului economic francez Les Echos, s-a întâlnit cu jurnaliștii ruși, a luat parte la evenimente mai mult sau mai puțin importante și, de fiecare dată a formulat propuneri, a exprimat, mai direct sau mai indirect, critici. 

"Dacă statul este capabil să se adapteze la nevoile necesare pentru a menține partea de piață, pentru a menține competitivitatea, pentru a-și crea propria piață de datorie, acest lucru se va întâmpla deja în patru ani", a adăugat el.

Rusia a pierdut un potențial uriaș

Dar, s-a grăbit să continue Deripaska, dacă Rusia dorește un mediu de afaceri sănătos, dispus nu doar să-și facă treaba, ci să facă mai mult decât atât, statul trebuie să elimineze acele ”articole și prevederi economice, acele norme și reguli care îi discriminează pe antreprenori și în baza cărora sunt condamnate acum sute de mii de persoane. Ajunge, trebuie să se pună capăt acestor practici, care au aruncat la gunoi, au distrus un potențial valoros, pe care Rusia nu îl mai poate recupera acum”, a lansat Deripaska. 

Jos capitalismul de stat!

O declarație care amintește de una dintre ultimele lui intervenții înainte de a intra într-un con de umbră, la începutul lunii aprilie. Atunci, când unii încă mai sperau că războiul din Ucraina se va termina rapid și că Rusia nu va încasa lovituri după lovituri din partea Occidentui prin sancțiunile impuse, Deripaska a propus abandonarea capitalismului de stat și reducerea drastică, la sânge a aparatului de stat, dar și a structurilor de forță ale țării, denumire generică prin care sunt avute în vedere atât efectivele Ministerului de Interne, dar și al Serviciilor speciale și de spionaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel