Polonezii se înarmează și își schimbă furnizorul de avioane de luptă
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Polonezii vor să cumpetre avioane F-35A de la Lockheed Martin
Polonezii vor să cumpetre avioane F-35A de la Lockheed Martin
Polonia intenţionează să cumpere 32 de avioane de luptă F-35A de la Lockheed Martin pentru a înlocui aeronavele din perioada sovietică, a declarat marţi ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, în contextul poziţiei tot mai agresive a Rusiei, relatează Reuters. 

"Astăzi am trimis o solicitare de ofertă partenerilor noştri americani privind achiziţia a 35 de avioane F-35A, împreună cu un pachet logistic şi de instruire", a scris Blaszczak pe Twitter. 

Statele Unite ar urma să îşi extindă vânzările de avioane de luptă F-35 la cinci ţări, printre care şi Polonia, în contextul în care aliaţii europeni îşi consolidează apărarea în faţa unei Rusii întărite, a transmis Pentagonul luna trecută. 

Prima femeie-pilot din România. Tarom a dat numele ei primului avion Airbus

Polonia se numără printre ţările membre ale NATO care alocă cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Varşovia a fost de acord în 2017 să crească treptat cheltuielile pentru apărare, de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă că bugetul anual ar trebui să se majoreze de aproape două ori, până la circa 80 de miliarde de zloţi (21 de miliarde de dolari) până în 2032. 

Vânzările de arme ale SUA către guverne străine au crescut cu 13%, până la 192,3 miliarde de dolari, timp de un an, până la 30 septembrie, a transmis în noiembrie Departamentul de Stat al SUA. Preţul estimativ al unui avion F-35A este de 85 de miliarde de dolari. 

Într-o declaraţie televizată transmisă marţi, Blaszczak a mai spus că Polonia înregistrează progrese în a convinge SUA să îşi sporească prezenţa militară pe teritoriul polonez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel