Portugalia va construi un nou aeroport la Lisabona
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Aeroport / FOTO: Freepik
Aeroport / FOTO: Freepik
Acest nou aeroport, care se va numi Luis de Camoes, „are menirea de a înlocui total” actuala poartă aeriană, Humberto Delgado, situat la nordul capitalei.

Guvernul portughez a anunțat că a selectat municipalitatea Alcochete, de pe malul de sud al estuarului Tagus, pentru a construi noul aeroport al Lisabonei, care este în mod regulat saturat.

„Guvernul a decis să aprobe construcția noului aeroport de la Lisabona (...) la Alcochete”, a declarat prim-ministrul de dreapta moderată Luis Montenegro, care a preluat funcția la începutul lunii aprilie, în urma unui consiliu de miniștri.

Opt miliarde de euro

Acest nou aeroport, care se va numi Luis de Camoes, după marele poet portughez din secolul al XVI-lea, „are menirea de a înlocui complet” actualul aeroport Humberto Delgado, care este situat la nordul capitalei, a spus el. O investiție estimată la aproximativ opt miliarde de euro, potrivit presei portugheze.

Acest sit este cel selectat și de un comitet de experți însărcinat de anteriorul guvern socialist, care a căutat soluții pentru decongestionarea traficului poe actualele infrastructuri aeroportuare din nordul capitalei. În urma prezentării acestui raport în decembrie anul trecut, fostul premier demisionar Antonio Costa a explicat că decizia revine succesorului său.

Aeroportul din Lisabona, care care înregistrează an după an un număr record de pasageri, cu peste 33 de milioane anul trecut, dublu față de acum un deceniu. 

Alegeri strategice

De asemenea, prim-ministrul a mai indicat, marți seară, că a cerut companiei care gestionează infrastructura feroviară și rutieră a țării să lucreze la un proiect de construire a unei a treia linii care să traverseze Lisabona, conectând cele două maluri ale râului Tajo, precum și o cale ferată de mare viteză între Lisabona și Madrid. 

„În calitate de prim-ministru vreau să afirm astăzi că aceste decizii, deși rapide, sunt gândite, bine întemeiate și strategice pentru țări” și „sunt în interesul națiunii”, a subliniat domnul Montenegro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...


pixel