Pe de altă parte, în Rusia, preţul benzinei a crescut cu 0,8% faţă de anul trecut, în timp ce în Belarus carburanţii s-au scumpit cu până la 12,4%. Totuşi, de cea mai ieftină benzină din Europa se pot bucura ruşii, acolo unde preţul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenţi. La polul opus se află olandezii care plătesc cel mai scump, respectiv 1,58 euro/litru.
Potrivit sursei citate, pentru al doilea an la rând, Elveţia şi Luxemburg se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre un litru de benzină şi salariul mediu pe economie din Europa. Astfel, salariul mediu le permite locuitorilor acestor ţări să cumpere 3.795, respectiv 3.320 de litri de benzină pe an, podiumul fiind încheiat de Danemarca unde se menţionează 2.484 de litri/an.
În cazul României, având la bază cele mai noi date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu pe economie este de 5.201 de lei, brut (3.182 de lei net) şi, în acest context, pot fi achiziţionaţi 672 de litri de combustibil pe an (locul 30 în clasamentul european).
Înaintea României se clasează Germania - cu 1.938 litri şi Cehia (881 litri), iar în urmă Bulgaria (532 de litri), Belarus (553 de litri) şi Turcia (484 litri). Ultimele trei locuri din clasament sunt ocupate de Moldova, Ucraina şi Albania, unde salariul mediu permite achiziţionarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe an. La nivel mondial, ţările din Peninsula Arabică ocupă poziţiile fruntaşe. Astfel, cu un salariu mediu, locuitorii din Arabia Saudită, Qatar şi Kuweit pot cumpăra de la 5.112 la 8.210 de litri de benzină pe an.
Citește și Piaţa auto din România a scăzut în primul semestru al anului
Cea mai dificilă situaţie se înregistrează în Cuba, unde salariul mediu ajunge numai pentru 28 de litri de benzină (cu o creştere de 2 litri faţă de anul trecut). "În ciuda faptului că Tadjikistanul şi Zambia se află în partea inferioară a clasamentului împreună cu Cuba, locuitorii acestor ţări pot cumpăra cu până la de şapte ori mai mult combustibil decât cetăţenii Insulei Caraibe, adică 151, respectiv 219 litri", se menţionează în studiu.
În Nigeria, unde se produce cel mai mult petrol din Africa şi există cele mai mici preţuri la benzină din lume (0,31 euro/litru), salariul mediu relativ mic, de 165 de euro, nu le permite locuitorilor acestei ţări să cumpere prea mulţi litri de benzină în fiecare an, respectiv doar 539. O situaţie similară este şi în Rusia, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume. Aici, cu un salariu mediu, se pot cumpăra numai 919 litri de carburant pe an.
Pe continentul sud-american, în Venezuela, cu un salariu mediu se pot achiziţiona, anual, cel mult 148 litri de benzină, din care 120 litri de combustibil subvenţionat şi 28 litri de combustibil cu costuri complete. Studiul realizat de platforma Picodi.com a utilizat cele mai recente date ale salariilor medii, publicate pe site-urile web ale guvernelor, birourilor sau ministerelor relevante. Preţurile medii ale benzinei pentru prima jumătate a anului 2020 în peste 100 de ţări din întreaga lume provin de pe globalpetrolprices.com şi alte surse locale.
Pentru a obţine numărul de litri de benzină, realizatorii cercetării au împărţit salariul mediu net la preţul mediu pe litru de benzină, iar pentru conversie a fost utilizată media cursurilor valutare din ultimele 90 de zile, precizează realizatorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...