Predicție sumbră. Claudiu Năsui: Va veni o criză financiară mai mare decât cea energetică

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Claudiu Năsui
Claudiu Năsui
EXCLUSIV
Fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui, a analizat situația economică din România, a vorbit despre UE și criza energetică, dar și despre modurile în care pot fi influențate prețurile la energie. 

De ce este atât de greu pentru Uniunea Europeană să ia o decizie legată de această criză a energiei? Au creionat un plan, dar nu au luat și o hotărâre. Se spune despre solidaritate, despre ajutor și că nu vor fi plafonate gazele de la ruși. 

”De fapt, în chestiunea cu plafonarea prețului gazelor de la ruși este poziția Germaniei și Olandei. Care au spus că, dacă vor plăti mai puțin rușilor, nu vor mai primi gaze și atunci vor avea o problemă energetică foarte mare”, a spus fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, la emisiunea ”De ce se întâmplă?”, moderată de Răzvan Dumitrescu. 

UE are mereu această discuție 

”Fac o predicție. Dacă este pentru a doua oară când, la emisiunea dumneavoastră, vorbim despre criza energiei, dacă viitoare vom vorbi despre criza financiară. Va veni și va fi chiar mai mare decât cea energetică. Revenind, deocamdată, la energie, problema fundamentală a Uniunii Europene este că în momente de criză, de multe ori există această discuție: ce facem la comun, în sensul că scapă cine poate. Acum două săptămâni, dacă mai țineți minte, Germania a anunțat un imens pachet de sprijin, de aproape 200 miliarde de euro, cam cât PIB-ul României”, a spus fostul ministru. 

Nu ține de domnul Isărescu

”Asta nu înseamnă inflație?”, l-a întrebat Răzvan Dumitrescu. ”Ba da”, a răspuns invitatul acestuia în platoul DCNews, nuanțând: ”Înseamnă inflație în măsura în care Banca Centrală Europeană dă drumul la banii aceia pe piață. Adică în măsura în care se monetizează datoria. Ca să înțelegem, pentru că aici este o foarte mare confuzie. Inflație înseamnă mai mulți bani pentru aceleași bunuri și servicii. Dacă diminuăm bunurile și serviciile din diferite motive, că a picat un meteorit, că a început războiul din Ucraina, că a dat Putin un ordin, și lăsăm aceeași masă monetară, este inflație. Aceștia sunt factori externi: nu ține de domnul Isărescu, de doamna Lagarde dacă pică un meteorit sau începe războiul în Ucraina. Ce ține de ei însă este masa monetară. Iar la noi, un leu din patru pe care îi avem în buzunar nu exista înainte de pandemie, nu are acoperire în bunuri și servicii”, a explicat Năsui. 

Nu salvezi economia cu zerouri pe hârtie

Cu alte cuvinte, ”când ei au plătit, în pandemie, cu economia închisă, bunuri și servicii, au dat drumul la bani”, a subliniat Răzvan Dumitrescu. ”Da”, a confirmat Claudiu Năsui. ”Asta este nota de plată de atunci. Când ieși din criză cu tiparnița nu înseamnă că salvezi ceva. Nu salvezi economia cu zerouri pe hârtie”, a precizat fostul ministru, potrivit căruia ”ne jucăm cu zerourile, dăm bani în dreapta și în stânga, creștem pensiile cu 40% și dublăm alocațiile”. 

În această situație, a estimat Răzvan Dumitrescu, singura variantă este să umbli la energie, la prețurile din energie care sunt tot mai mari. Atenția însă, a spus Claudiu Năsui. ”Aceste prețuri pot fi influențate în două moduri: prin cerere și ofertă”.

Urmăriți întreaga emisiune: 

Youtube video image

Citește și Năsui, despre ofensiva ANAF: Ridicolă, ultima dată a fost un jihad fiscal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump

pixel