Premieră pentru președintele Chinei. Ce face Xi Jinping în Franța
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O vizită diplomatică fără precedent
O vizită diplomatică fără precedent
Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit duminică la Nisa, pe Riviera Franceză, pentru a-şi continua mini-turneul european, menit să promoveze în special ambiţiosul program comercial supranumit "Noile drumuri ale mătăsii", printr-o vizită de stat la Monaco, înainte de un dineu cu cuplul Macron.

Venind de la Roma, Xi Jinping a fost întâmpinat, la coborârea din avion, un Boeing 747-8, de către ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi, şi circa 20 de cavaleri ai Gărzii Republicane.

În Italia, etapa precedentă a turneului, preşedintele chinez a promis "un nou drum al mătăsii" cu sens dublu, pentru a încerca să dezamorseze îngrijorările pe care acest program le-a stârnit la Bruxelles şi Washington.

Fără precedent

Anunţul privind participarea Italiei la acest gigantic proiect de infrastructuri maritime şi terestre - printr-un protocol de acord "non-constrângător", a precizat şeful guvernului italian Giuseppe Conte - a fost primit mai degrabă cu răceală de partenerii europeni ai Italiei. Emmanuel Macron, care încearcă să unifice poziţia UE faţă de China, a estimat vineri la Bruxelles că "a discuta de manieră bilaterală prevederile acordului asupra noilor drumuri ale mătăsii nu sunt o bună metodă".

Însă, înainte de a discuta cu omologul său francez, liderul Chinei şi soţia lui Peng Liyuan se vor deplasa la Monaco, o premieră pentru un preşedinte chinez şi o victorie diplomatică fără precedent şi pentru micul principat. La Monaco, cuplul Xi urmează să fie primiţi de prinţul Albert al II-lea şi principesa Charlene.

Citește și Câte avioane pot invinge China și Rusia. Americanii au calculat

Monaco a semnat în 2018 un acord cu grupul chinez Huawei, pentru a face din principat prima ţară cu acoperire totală 5G pentru comunicaţiile sale mobile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel