Premierul Liz Truss: Recunosc că nu pot duce la îndeplinire mandatul în baza căruia am fost aleasă
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
„Pensie specială” pentru Liz Truss. Aproape 10.000 de lire sterline pe lună pentru 44 de zile de mandat
„Pensie specială” pentru Liz Truss. Aproape 10.000 de lire sterline pe lună pentru 44 de zile de mandat
Liz Truss și-a dat demisia din funcția de prim-ministru al Marii Britanii, la doar 44 de zile de la începerea mandatului.

Liz Truss și-a anunțat joi demisia din funcția de lider al Partidului Conservator care îi asigura și funcția de premier și a anunțat că va rămâne la șefia guvernului până la o nouă alegere a conservatorilor.

„Am preluat mandatul într-un moment de mare instabilitate economică şi internaţională. Familii şi afaceri îşi făceau griji despre cum îşi vor plăti facturile. Războiul ilegal purtat de Putin în Ucraina ameninţă securitatea întregului nostru continent. Ţara noastră a fost împiedicată prea mult timp de creşterea economică slabă. Am fost aleasă de Partidul Conservator pentru a schimba această situație. Ne-am ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte facturile la energie şi a reducerii asigurărilor naţionale. Am lansat o viziune privind o economie cu taxe mici şi o creştere economică mare care să profite de libertăţile oferite de Brexit.

Recunosc, totuşi, având în vedere situaţia, că nu pot duce la îndeplinire mandatul în baza căruia am fost aleasă de către Partidul Conservator. Aşadar, am vorbit cu Majestatea sa Regele pentru a-l anunţa că demisionez din postul de lider al Partidului Conservator. În această dimineaţă m-am întâlnit cu liderul Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit asupra unor alegeri pentru conducere până la sfârşitul săptămânii viitoare. Acest lucru va asigura faptul că noi vom rămâne pe calea îndeplinirii planurilor noastre fiscale şi că vom menţine stabilitatea economică şi siguranţa naţională a ţării noastre. Voi rămâne în funcţia de premier până la alegerea unui succesor. Vă mulţumesc!”, a declarat Liz Truss.

Astfel, Liz Truss devine persoana cu cel mai scurt mandat de premier din istoria Marii Britanii. A fost numită în această funcție în urmă cu o lună și jumătate, pe data de 6 septembrie, după ce a fost aleasă în fruntea partidului ca urmare a demisiei lui Bori Johnson.

A fost ultimul prim-ministru care a primit mandatul de la regina Elisabeta a II-a. A fost primită și la Balmora, cu două zile înainte ca Regina să moară.

Marea Britanie este acum într-o criză economică și politică. Truss a demisionat pentru că nu are susținători în partidul său. A promis că va tăia taxe și impozite, însă, ajunsă la guvern, și-a dat seama că nu are de unde. Regele Charles va lua la cunoștință demisia lui Liz Truss și tot el va numi noul premier al Marii Britanii.

Decizia premierului Marii Britanii vine într-un moment în care riscul unei demisii în masă a oamenilor din cabinet e foarte mare. Ministrul de Interne a fost forțat să își părăsească funcția miercuri, iar un vot parlamentar pe tema fracturării hidraulice a degenerat în scandal în Camera Comunelor.

Liz Truss l-a concediat săptămâna trecută pe cancelarul Kwasi Kwarteng, după ce pachetul economic pe care cei doi l-au prezentat pe 23 septembrie a bulversat piețele financiare, a declanșat o criză economică și politică și a îngropat partidul în sondajele de opinie.

Liz Truss a reușit să atragă nemulțumiri din partea locuitorilor Marii Britanii în doar o lună și jumătate de mandat. De asemenea, numirea ei în funcție a dus și la scufundarea sondajelor Partidului Conservator. Sondajele de opinie dau acum Partidului Laburist un avans uriaș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel