Premierul Ungariei spune că se opune plafonării preţului gazelor naturale din Rusia

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Péter Szijjártó și Sergei Lavrov
Péter Szijjártó și Sergei Lavrov
Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţului gazelor naturale în Uniunea Europeană, deoarece aceasta ar fi o măsură de sancţiune camuflată, care va duce la creşterea preţurilor la energie şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, scrie MTI.

Conform unui comunicat remis de minister, în cadrul conferinţei de presă susţinută după reuniuniunea extraordinară a Consiliului pentru Energie al UE, ministrul a calificat drept complet absurdă propunerea Bruxelles-ului, despre care a spus că are ca scop eliminarea gazului rusesc.

După cum a spus, comisarul european de resort a şi recunoscut că măsura este una politică, menită pur şi simplu să reducă veniturile statului rus şi nu poate avea ca rezultat o reducere a preţurilor, scrie MTI.

"Prin urmare, această dispoziţie nu este altceva decât o sancţiune. Ea este deghizată ca o plafonare a preţului gazelor, considerată ca o măsură comercială, poate fi impusă cu o majoritate calificată, în timp ce, dacă ar fi introdusă ca sancţiune, ar trebui adoptată în unanimitate", a avertizat ministrul.

"Dacă gazul rusesc va fi interzis pe piaţa europeană, securitatea energetică a Ungariei va fi expusă unor riscuri serioase. Modul în care o ţară se aprovizionează cu gaze naturale nu este o chestiune politică, ideologică sau onirică, ci una fizică", a spus el.
Péter Szijjártó a afirmat că Ungaria nu susţine sub nicio formă plafonarea preţurilor, deoarece ar duce la creşteri de preţuri şi la provocări serioase în privinţa securităţii aprovizionării.

"Sancţiunile au eşuat, războiul se agravează tot mai mult, preţurile la energi cresc, iar aprovizionarea noastră cu energie se confruntă cu provocări din ce în ce mai serioase", a subliniat ministrul.

"Introducerea unui plafon de preţ ar fi o decizie politică. Noi însă nu cunoaştem niciun motiv politic pentru a renunţa la securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei. Nu există niciun motiv politic pentru care i-am pune pe maghiari în situaţia nedemnă de a nu avea încălzire, de a nu putea găti sau de a nu avea suficientă apă caldă", a adăugat el.

În cadrul conferinţei de presă, ministrul a mai precizat că aprovizionarea cu gaze a Ungariei este în prezent sigură, în timp ce nivelul mediu de încărcare a depozitelor de gaze în UE este de 22% din consumul anual, în Ungaria această cifră este de 38%, care este al treilea cel mai ridicat nivel din UE. Obiectivul comunitar este de 35 %, obiectiv pe care doar cinci state membre l-au atins până în prezent.

De asemenea, Szijjártó a evocat faptul că celelalte patru puncte din pachetul de propuneri al Comisiei Europene ar putea fi acceptabile cu mici ajustări, însă ele nu pot rezolva problema de bază, ci pot contribui doar la atenuarea simptomelor. Mai mult, unele dintre ele sunt deja aplicate într-o formă sau alta în Ungaria.

Prima este propunerea privind economia de energie electrică, pe care guvernul o va accepta doar ca o măsură benevolă. A doua este limitarea încasărilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze naturale, adică separarea preţului energiei electrice de cel al gazelor naturale, care a fost deja parţial implementată pe piaţa maghiară. A treia este contribuţia de solidaritate impusă companiilor de energie fosilă, care există şi ea în Ungaria, iar a patra este îmbunătăţirea situaţiei lichidităţilor de pe pieţele energetice, a precizat Péter Szijjártó.

Citește și: UE a ajuns la un acord pentru plafonarea prețurilor la energie

S-a ajuns la un acord la nivel european pentru plafonarea prețurilor la energie. Acest lucru a fost anunțat de ministrul european al Energiei, Tinne Van der Straeten pe Twitter.

Vineri, miniștrii Energiei din cele 27 de state membre, reuniți la Bruxelles au încercat să găsească un teren comun în ceea ce privește măsurile care trebuie luate la nivel european pentru a face față creșterii prețurilor.

"Consiliul Energie a trimis un semnal clar către Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Este necesar un plafon de preț pentru toate importurile de gaze, nu doar pentru gazul rusesc. Este necesară o punere în aplicare rapidă, chiar înainte de începerea sezonului de iarnă. Acest lucru poate oferi asistență financiară urgentă gospodăriilor și întreprinderilor europene", a declarat Tinne Van der Straeten.

Cele 27 de state membre ale UE au convenit vineri asupra a patru soluții urgente pentru a face față creșterii prețurilor la energie.

Este vorba despre patru domenii principale pentru care cele 27 de stat se așteaptă ca în următoarele zile Comisia să vină cu propuneri legislative, a rezumat ministrul ceh Jozef Sikela. 

O nouă reuniune, înainte de sfârșitul lunii

Potrivit ministrului Verzilor, "majoritatea țărilor ni s-au alăturat în pledoaria noastră" pentru o plafonare generală a prețului la gazul importat în Europa, fie că este rusesc sau nu. Detaliile tehnice ale unui astfel de plafon, pe care ministrul belgian l-ar dori "dinamic" (de exemplu, legat de nivelul prețurilor de pe piața asiatică), nu au fost discutate. "Va fi un nou Consiliu până la sfârșitul lunii, ideea este de a avea ceva implementabil până atunci.

Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel