"Preşedintele PSD s-a trezit prea târziu cu această dorinţă. Trebuia să o exprime de anul trecut, când vedeam primele creşteri de preţuri la producătorii de energiei ai statului. După trei ordonanţe eşuate, după 13 preţuri diferite aplicate în ultimul an, e greu să mai faci ceva în această zonă atâta timp cât Guvernul nu a blocat vânzările de energie la termen.
Ne-am tăiat singuri craca de sub picioare, dând undă verde creşterilor necontrolate ale preţurilor de producţie, iar vinovaţi sunt cei aflaţi la putere, cei care au permis acest lucru.
Dacă eram doar importatori de energie, da, nu puteam face nimic, dar noi ne-am produs în tot acest timp peste 80% din energie în ţară, cu firme de stat, şi ne-am vândut-o scump, cel mai scump din regiune. Altfel spus, ne-am furat singuri căciula.
Suntem, din păcate, la un pas de o sinucidere economică, iar măsurile de salvare sunt tot mai puţine.
Plafonarea preţului la producător cred că trebuie să se afle în prim-plan, alături de reducerea taxelor până la consumatorul final (tva, accize, certificate verzi).
Noi ne facem că luptăm cu ,,speculanţii’’, însă cel mai mare speculant este chiar statul român", a declarat Adrian Negrescu.
"Cred că am fost destul de explicit şi am încheiat odată acest talcioc care a devenit procentul de creştere a pensiilor. Cu toţii ne dorim să creştem pensiile sustenabil şi astfel încât să nu creăm un dezechilibru factorului economic şi în loc să ajutăm să facem mai mult rău. Cu certitudine, 75% din inflaţie este influenţată din cauza preţului la energie, cu certitudine toate soluţiile pe care le vom lua la ordonanţa pe energie 119 vor duce la scăderea preţului pe energie. Eu îmi doresc un preţ unic pentru toată lumea, de unde venim şi rămânem în aceiaşi parametri de 0,68 , 0,81, dar în momentul acela avem ceva clar şi putem construi un buget sustenabil pe programe (...). Dacă vrem să rămânem în zona ridicolului şi aruncăm doar ştiri de presă fără să avem nicio logică instituţională şi fără să avem argumente foarte clare şi fundamentarea acestor măsuri, nu am nimic împotrivă. Eu v-am spus cum gândesc eu", a spus Marcel Ciolacu.
Referitor la închiderea ordonanţei pe energie, el a afirmat că 80% din energia produsă în România trebuie să intre într-o zonă de reglementare.
"Îmi pare rău că se continuă o discuţie şi o dispută pe procentul de mărire a pensiilor. Cred că, în primul şi în primul rând, dacă ne referim strict la pensii, trebuie să vorbim de principii. Din punctul meu de vedere, în primul rând trebuie să închidem ordonanţa pe energie şi îmi menţin părerea că 80% din energia produsă în România trebuie să intre într-o zonă de reglementare, pentru că noi suntem una dintre ţările care avem producţie de energie, aşa ne-au lăsat părinţii noştri şi nu trebuie să ne batem joc de acest lucru. După ce am încheiat, clar, predictibil, pe o perioadă determinată, din punctul meu de vedere, în primă etapă de doi ani de zile, până în aprilie 2025, astfel încât să prindem toată perioada care se anunţă mai complicată în ceea ce priveşte criza energetică", a declarat Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...