Urmărește dezbaterea live

Prețul cuprului continuă să se prăbușească
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cererea de cupru a scăzut
Cererea de cupru a scăzut
Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce temerile legate de o încetinire a economiei mondiale au exercitat presiuni asupra metalelor industriale și au adâncit retragerea acestora de la maximele record înregistrate în urmă cu doar câteva luni.

Investitorii se îngrijorează din cauza unei serii de amenințări la adresa cererii, de la criza gazului din Europa la încetinirea creșterii economice din SUA și la noi focare de COVID-19 în China. După o cădere de 4,2% marți, ajungând la cea mai mică închidere din ultimele 19 luni, cuprul a scăzut miercuri cu aproape 5%. Aluminiul, zincul și staniul s-au prăbușit și ele.

O nouă rundă de testare în masă ls COVID-19 în Shanghai a subliniat îngrijorările că politica chineză Covid Zero va complica redresarea celei de-a doua economii mondiale. Țara a fost văzută ca unul dintre punctele mai luminoase pentru cerere, având în vedere angajamentele guvernului de a relansa creșterea în această jumătate de an.

"Nu există nicio veste optimistă în acest moment, într-adevăr", a declarat telefonic Fan Rui, analist la Guoyuan Futures Co. "Europa, SUA se confruntă cu riscuri de recesiune și cu greu pot stăpâni inflația, ceea ce va duce la o înăsprire monetară care este nefavorabilă pentru cupru, în timp ce în China, economia se confruntă cu o dublă lovitură din cauza izbucnirii unor noi cazuri și a unei redresări a cererii mai slabe decât se aștepta."

Ultimul trimestru a fost cel mai rău pentru metale de la marea criză financiară din 2008, iar luna iulie nu a adus prea multă ușurare, în timp ce temerile legate de o recesiune domină piețele. Este o schimbare rapidă față de martie, când indicele LMEX al șase metale a urcat la un maxim istoric pe fondul temerilor că atacul Rusiei asupra Ucrainei va alimenta penuria.

Procesele-verbale de la ultima ședință a Rezervei Federale sunt așteptate mai târziu miercuri pentru mai multe indicii privind gândirea băncii cu privire la înăsprirea monetară, înainte de o altă decizie privind dobânda la sfârșitul lunii iulie. Șansele unei contracții economice în SUA sunt acum de 38%, potrivit celor mai recente previziuni ale Bloomberg Economics.

Cuprul a scăzut cu până la 4,9%, la 7.291,50 dolari pe tonă la Bursa de Metale din Londra, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, înainte de a fi tranzacționat la 7.440 dolari pe tonă la ora locală 7:10 a.m. Aluminiul a scăzut cu 1,4%, iar zincul a scăzut cu 0,6%.

Vânzarea metalelor lovește și minerii, Rio Tinto Ltd. a pierdut 7,2% în Australia, iar BHP Group a scăzut cu 5,5%.

Citește și: Semnal îngrijorător. Prețul cuprului se ”topește”

Prețul cuprului a căzut sub 8.000 $ pe tonă, cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni.

Cuprul s-a scufundat sub 8.000 de dolari pe tonă, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2021, în condițiile în care temerile tot mai mari privind o încetinire a economiei mondiale au dus la o prăbușire a piețelor de metale industriale.

Metalul considerat pe scară largă un barometru al economiei mondiale s-a prăbușit cu până la 3,5%, la 7.970,50 dolari pe tonă la Bursa Metalelor din Londra, extinzând pierderile după cel mai prost trimestru de la începutul pandemiei. Investitorii par din ce în ce mai convinși că va scădea creșterea pe fondul înăspririi politicii monetare și al unei crize energetice centrate pe Europa. 

Analiștii spun că există îngrijorări tot mai mari în legătură cu cererea globală. Piața cuprului se va confrunta cu un excedent de aproximativ 10% din oferta totală în următorii doi ani, pe baza scenariului unei aterizări dificile pentru economiile americană și europeană, iar redresarea slabă din China nu va putea compensa scăderile globale ale cererii, apeciază Bloomberg.

De asemenea, aluminiul și zincul și-au extins pierderile, deschizând a doua jumătate a anului într-o notă sumbră, după ce indicele LME al celor șase metale de bază a înregistrat cea mai abruptă cădere trimestrială de la criza financiară din 2008. Acțiunile și contractele futures pe acțiuni au scăzut, de asemenea, vineri.

Este o răsturnare rapidă a situației de la începutul anului, când o combinație de cerere înfloritoare, blocaje logistice și întreruperi de producție a dus la creșterea prețurilor la metale precum cuprul și nichelul. Chiar dacă norii de furtună se întunecă pe frontul cererii, multe metale se confruntă în continuare cu constrângeri acute ale ofertei.  

Cuprul a fost la 7.981,50 dolari pe tonă la LME la ora locală 09:03 a.m. Aluminiul era în scădere cu 2,4%, în timp ce nichelul era cu 5,4% mai mic. Minereul de fier s-a prăbușit, de asemenea, în Singapore, deoarece au reapărut temerile că guvernul chinez va impune reducerea producției de oțel, într-o perioadă în care cererea este slabă și stocurile sunt în creștere. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel