Prețul la gaze în Europa a crescut cu 25%. În schimb, petrolul s-a ieftinit
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cauzele sunt diferite
Cauzele sunt diferite
Prețurile la bursa gazelor din Europa au depășit pragul de 1.300 de dolari pe mia de metri cubi pentru prima dată din 27 aprilie.

Prețul gazelor naturale la ICE Futures a depășit 1.300 de dolari pe mia de metri cubi. Costul contractelor futures pentru luna iulie pe cel mai mare hub TTF din Europa, din Olanda, a crescut cu 25%, ajungând la 121,25 euro pe MWh, sau 1334 dolari pe mia de metri cubi, potrivit datelor bursiere ICE. 

Prețurile la gaze au crescut după ce compania rusă Gazprom a anunțat că a fost nevoită să suspende funcționarea unei alte turbine de gaz Siemens la stația de comprimare Portovaya. Prin urmare, începând cu 16 iunie, nu va putea furniza mai mult de 67 de milioane de metri cubi de gaz pe zi către Nord Stream, a precizat compania.

Cu o zi înainte, Gazprom a anunțat că va reduce livrările către Germania prin intermediul gazoductului din cauza unei întârzieri în repararea unităților pentru stația de compresoare din Vyborg, care urmează să fie deservite de Siemens, care își încetează activitatea în Rusia. Gazele pompate în conducta Nord Stream au scăzut de la 167 de milioane de metri cubi pe zi la 100 de milioane de metri cubi pe zi.

Stocurile americane au crescut surprinzător

Între timp, rezervele comerciale de țiței din Statele Unite au crescut săptămâna trecută, potrivit cifrelor publicate miercuri de Agenția americană pentru informații energetice (EIA), cifră relativizată de noua scădere foarte accentuată a rezervelor strategice (-7,7 milioane de barili).

În săptămâna încheiată la 10 iunie, stocurile comerciale de aur negru au crescut cu 1,9 milioane de barili, în cifre nete, în timp ce analiștii se așteptau la o contracție de 2,2 milioane, la 418,7 milioane. Dar rezervele strategice, care au scăzut cu peste 100 de milioane de barili de la an la an, se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 35 de ani.

Combinând stocurile comerciale și strategice, cantitatea de aur negru depozitată în SUA a scăzut cu 5,8 milioane de barili. Această contracție este legată în special de creșterea exporturilor de țiței (+66%) în comparație cu săptămâna precedentă. Exporturile de produse rafinate au crescut, de asemenea, în timp ce importurile au încetinit brusc (-33% față de media celor patru săptămâni precedente).

Pe lângă creșterea stocurilor comerciale, cealaltă surpriză a fost reprezentată de scăderea stocurilor de benzină (-700.000 de barili), în timp ce piața se aștepta la o creștere (+500.000). Săptămâna trecută, cererea de benzină s-a menținut peste pragul simbolic de 9 milioane de barili pe zi, stabilă față de media ultimelor patru săptămâni.

De asemenea, după patru săptămâni de stagnare, producția americană a crescut ușor la 12 milioane de barili pe zi, de la 11,9 milioane de barili pe zi. În timp ce stocurile sunt scăzute și cererea se menține, gradul de utilizare a rafinăriilor a scăzut la 93,7%, de la 94,2% în săptămâna precedentă. John Kilduff, de la Again Capital, a declarat că raportul de miercuri conține unele elemente de susținere, dar și altele, cum ar fi creșterea producției și a stocurilor comerciale, care ar putea împinge prețurile mai jos.

În scădere

Pe acest fundal, prețul petrolului a scăzut. Astfel, țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în august a coborât la 120,74 dolari/baril, după ce, marți, a urcat la aproape 125 de dolari/baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a pierdut 0,76%, la 118,02 dolari.

"Cererea de benzină a rămas peste 9 milioane de barili pe zi, ceea ce este foarte mare", a precizat John Kilduff. "Acest lucru va continua să pună presiune asupra rafinăriilor." În această etapă, în ciuda prețurilor record la benzină, "consumul rămâne foarte solid. Ar trebui să scadă sub 9 milioane de barili pentru ca noi să începem să credem că cererea se erodează" din cauza prețurilor. "Nu am ajuns încă acolo."

Citește și Gazprom reduce livrările de gaze către Italia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel