Prețul oțelului, o CATASTROFĂ pentru industrie. Unde s-a ajuns

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Va fi o situație dificilă câteva luni, cel puțin, spun experții
Va fi o situație dificilă câteva luni, cel puțin, spun experții
Piața mașinilor agricole nu a fost ferită de efectul creșterii prețurilor la materii pirme. Explozia prețului la oțel a antrenat o scădere a întregului lanț de producție a tractoarelor.

Industriașii din sectorul agricol se bazau pe un an bun în 2021, după ce au ieșit din letargia economică impusă de pandemie. Pentru anul în curs, ei afirmă că au carnetele de comenzi aproape complete. Este rezultatul creșterii accentuate a prețurilor la cereale, fapt ce a permis fermierilor să investească mai mult decât se aștepta în ultimele luni. O recuperare binevenită, dar care, din păcate, este încetinită acum de dificultăți majore de aprovizionare însoțite de majorări ale prețurilor.

Mai mult decât dublu

Pentru tractoare este nevoie de o varietate specifică de oțel, S355. O tonă de acest oțel valora, înainte de 2020, 550 de euro/tonă, pentru ca acum să oscilizeze în jurul pragului de 1.250 de euro pe tonă, conform Uniunii producătorilor de echipamente agricole Axema.

Citește și Ce greșeală a făcut ministrul Claudiu Năsui în abordarea Legii 5G ?

O evoluție care, în opinia analiștilor, ar putea dura câteva luni, în special ritmului nesperat de bun al reluării activităților economice din Statele Unite mai repede. În plus, China a eliminat și taxele de import pentru oțel și resturi. Mai multă cerere globală și mai puțină producție europeană după închiderea mai multor furnale, rezultatul acestei ecuații este dureros. La care mai trebuie adăugată penuria generată de cotele de import de oțel stabilite de Europa din 2019.

Întârzieri la livrări

Asta în condițiile în care un sfert din prețul mașinilor agricole depinde de costul oțelului. În aceste condiții, producătorii vor trebui să crescă prețurile. În Franța, al doilea producător european de tractoare, peste 80% dintre membrii Uniunii producătorilor de echipamente agricole anunță întârzieri de livrare. O veste proată, având în vedere că suntem în plin sezon agricol. La sfârșitul lunii aprilie, producătorul german Fendt a trebuit să oprească producția de tractoare și cabine pentru mai mult de o săptămână din cauza lipsei pieselor turnate de la unul dintre furnizorii săi.

Întreaga industrie mecanică europeană este afectată, unii vorbesc chiar despre o situație catastrofală. O altă problemă o constituie noile practici în rândul producătorilor, dintre care mulți au optat pentru politica „stoc zero” și o plătesc astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni

pixel