Prețul petrolului a urcat puternic pe parcursul zilei de miercuri, evoluție susținută în continuare de speranța că, în sfârșit, economia Chinei își va reveni în forță după lunga perioadă de închidere provocată de situația epidemiologică din țară. Se pare că aceste așteptări au fost mai puternice decât vestea că stocurile strategice de țiței ale SUA au crescut masiv. În mod normal, acest gen de informație avea puterea de a schimba trendul pieței petrolului. Prin urmare, normal ar fi fost ca prețul aurului negru să scadă semnificativ.
Dar nu. Joi, prețurile celor două mărci de referință s-au menținut la valorile înregistrate în ziua anterioară. Astfel, contractul cu livrare în martie pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a urcat cu 3,20%, la 82,67 dolari pe baril, valoare în jurul căreia a evoluat și în această dimineață.
Echivalentul său american, petrolul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie, a câștigat 3,04%, urcând până la 77,41%. Creșterea prețurilor a fost determinată de "așteptările continue că China își va reveni", a confirmat Bart Melek de la TD Securities, adăugând că mai multe bănci și-au majorat țintele de preț pentru barilul de țiței.
"Credem că am putea vedea în următoarele șase până la nouă luni solicitări noi din partea Chinei, de un milion, ba chiar mai mult de un milion și jumătate de barili", a completat analistul TD Securities. China și-a redeschis duminică granița cu Hong Kong și a pus capăt carantinei obligatorii pentru călătorii din străinătate, ceea ce ar trebui să stimuleze mobilitatea în interiorul și în afara țării. Se așteaptă un număr mare de călătorii în special în perioada premergătoare Anului Nou chinezesc, la sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce ar putea, de asemenea, să stimuleze cererea și să crească prețurile.
În ceea ce privește stocurile de petrol ale Statelor Unite, acestea au crescut surprinzător cu 19 milioane de barili, o creștere excepțională datorată întreruperilor de funcționare a rafinăriilor din ultimele săptămâni, cauzate de o furtună de iarnă de la sfârșitul lunii decembrie. O acumulare de stocuri de o asemenea amploare tinde, de obicei, să influențeze în jos prețurile, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Frâna administrației Biden
Brokerii au fost, de asemenea, surprinși de decizia administrației americane de a nu mai utiliza rezervele strategice. În ultimul an și jumătate, administrația Biden apelând masiv la aceste rezerve strategice, punând pe piață peste 200 de milioane de barili. Aceste măsuri excepționale au fost luate pentru a reduce prețul țițeiului prin extinderea ofertei, pentru a contracara inflația și întreruperile aprovizionării cu petrol din cauza războiului din Ucraina.
Dar miercuri, datele săptămânale ale Agenției americane pentru informații energetice (EIA) au arătat că administrația Biden a adoptat o altă abordare, mulțumindu-se să retragă doar 800.000 de barili, față de câteva milioane de barili în fiecare săptămână din ultimele câteva luni. "Vânzările de rezerve strategice au ajutat anul trecut la acoperirea deficitului de aprovizionare, dar acum rafinăriile vor căuta o aprovizionare alternativă. Acesta este un factor care contribuie la creșterea prețurilor, alături de deschiderea Chinei", a declarat Andy Lipow de la Lipow Oil Associates. Potrivit acestuia, sfârșitul utilizării rezervelor strategice ar putea valora între 5 și 7 dolari în plus pe baril.
Citește și Aurul atinge maximul ultimelor 8 luni în așteptarea unor vești din SUA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...