Prețul petrolului a crescut, deși ar fi trebuit să scadă! Explicații

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
De regulă, când autoritățile americane anunțat o creștere a stocurilor strategice de petrol ale SUA, așa cum s-a întâmplat și acum, prețul aurului negru intra pe un trand descendent. Nu însă și acum. Pe investitori altceva îi îngrijorează.

Prețul petrolului a urcat puternic pe parcursul zilei de miercuri, evoluție susținută în continuare de speranța că, în sfârșit, economia Chinei își va reveni în forță după lunga perioadă de închidere provocată de situația epidemiologică din țară. Se pare că aceste așteptări au fost mai puternice decât vestea că stocurile strategice de țiței ale SUA au crescut masiv. În mod normal, acest gen de informație avea puterea de a schimba trendul pieței petrolului. Prin urmare, normal ar fi fost ca prețul aurului negru să scadă semnificativ. 

Dar nu. Joi, prețurile celor două mărci de referință s-au menținut la valorile înregistrate în ziua anterioară. Astfel, contractul cu livrare în martie pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a urcat cu 3,20%, la 82,67 dolari pe baril, valoare în jurul căreia a evoluat și în această dimineață. 

Echivalentul său american, petrolul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie, a câștigat 3,04%, urcând până la 77,41%. Creșterea prețurilor a fost determinată de "așteptările continue că China își va reveni", a confirmat Bart Melek de la TD Securities, adăugând că mai multe bănci și-au majorat țintele de preț pentru barilul de țiței.

"Credem că am putea vedea în următoarele șase până la nouă luni solicitări noi din partea Chinei, de un milion, ba chiar mai mult de un milion și jumătate de barili", a completat analistul TD Securities. China și-a redeschis duminică granița cu Hong Kong și a pus capăt carantinei obligatorii pentru călătorii din străinătate, ceea ce ar trebui să stimuleze mobilitatea în interiorul și în afara țării. Se așteaptă un număr mare de călătorii în special în perioada premergătoare Anului Nou chinezesc, la sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce ar putea, de asemenea, să stimuleze cererea și să crească prețurile. 

În ceea ce privește stocurile de petrol ale Statelor Unite, acestea au crescut surprinzător cu 19 milioane de barili, o creștere excepțională datorată întreruperilor de funcționare a rafinăriilor din ultimele săptămâni, cauzate de o furtună de iarnă de la sfârșitul lunii decembrie. O acumulare de stocuri de o asemenea amploare tinde, de obicei, să influențeze în jos prețurile, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Frâna administrației Biden

Brokerii au fost, de asemenea, surprinși de decizia administrației americane de a nu mai utiliza rezervele strategice. În ultimul an și jumătate, administrația Biden apelând masiv la aceste rezerve strategice, punând pe piață peste 200 de milioane de barili. Aceste măsuri excepționale au fost luate pentru a reduce prețul țițeiului prin extinderea ofertei, pentru a contracara inflația și întreruperile aprovizionării cu petrol din cauza războiului din Ucraina.

Dar miercuri, datele săptămânale ale Agenției americane pentru informații energetice (EIA) au arătat că administrația Biden a adoptat o altă abordare, mulțumindu-se să retragă doar 800.000 de barili, față de câteva milioane de barili în fiecare săptămână din ultimele câteva luni. "Vânzările de rezerve strategice au ajutat anul trecut la acoperirea deficitului de aprovizionare, dar acum rafinăriile vor căuta o aprovizionare alternativă. Acesta este un factor care contribuie la creșterea prețurilor, alături de deschiderea Chinei", a declarat Andy Lipow de la Lipow Oil Associates. Potrivit acestuia, sfârșitul utilizării rezervelor strategice ar putea valora între 5 și 7 dolari în plus pe baril.

Citește și Aurul atinge maximul ultimelor 8 luni în așteptarea unor vești din SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel