Prețul petrolului s-a prăbușit! O cădere în abis de nimeni anticipată

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
A fost ceva neașteptat
A fost ceva neașteptat
Până mai ieri, majoritatea analiștilor nu vedeau decât o piață a petrolului în ascensiune fermă. Surpriză însă, tendința s-a schimbat brusc, iar de vină este China. 

Prețurile petrolului au scăzut marți cu 5%, sub povara ultimelor informații economice anunțat de Beijing și care au readus la suprafață temerile legate de starea de sănătate a economiei chineze. În aceste condiții, investitorii s-au întrebat ce se va întâmpla cu producția de țiței în lunile următoare. Pentru că practic, toate scenariile construite în jurul unei cereri puternice de petrol din partea Chinei trebuie acum revizuite. 

O mișcare simultană

Prețul barilului de petrol marca Brent, o referință globală, s-a prăbușit rapid la contractele cu livrate în decembrie, cu peste 5%. După această adevărată cădere în abis, piața s-a redresat ușor, dar declinul a rămas puternic. Astfel, spre ora de închiedere a tranzacțiilor, barilul de Brent a fost cotat cu 77,40 de dolari, în scădere cu 4,36%.

Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie, a pierdut, la rândul său, cu 5%, coborând până la 73,62 dolari. De subliniat că această mișcare descendentă s-a produs aproape simultan pentru ambele referințe ale petrolului. 

Piața a vrut mai mult 

Adevărul este că piața a reacționat mai debrabă la tăcerea autorităților de la Beijing, care au participat astăzi la o conferință de presă așteptată cu nerăbdare de investitori. Venind în fața jurnaliștilor, responsabilii chinezi au prezentat câteva cifre fără relevanță, după care s-au grăbit să plece, dar nu înainte de a reafirma încrederea conducerii țării în atingerea obiectivelor economice. 

A fost un șoc pentru jucătorii din piață care așteptau să audă noi măsuri de redresare și un bilanț, fie el și provizoriu al primelor pachete de susținere. „Este clar că piața a vrut mai mult” pe fondul dificultăților economice prin care trece Beijingul, a declarat Stephen Innes, analist la SPI Asset Management.

Ce se întâmplă cu surplusul de petrol?

Deoarece China este principalul importator de aur negru, sănătatea sa economică influențează puternic prețurile țițeiului. Asta în condițiile în care Libia a reușit să-și redreseze producția de petrol după soluționarea crizei politice care a antrenat închiderea robientelor. Compania petrolieră de stat a Libiei, National Oil Corporation, a anunțat marți că a produs 1,13 milioane de barili de țiței în 24 de ore. Și se ridică întrebarea ce se va întâmpla în continuare cu acest țiței, dacă scade cererea chineză.

Este evident că piața a fost luată prin surprindere de atitudinea chinezilor. Să nu uităm că ieri, petrolul a depășit pragul psihologic de 80 de dolari/baril, cel mai ridicat nivel al Brentului din mai bine de o lună, împins fiind de situația tensionată din Orientul Mijlociu.

Totul este posibil 

„Brentul rămâne cu 5 până la 10 dolari peste nivelul la care s-ar tranzacționa dacă nu ar exista riscul de conflagrație”, a estimat Ole Hansen, analist la Saxo Bank. Mai rămâne însă valabilă această estimare? China încurcă socotelile și este posibil ca veștile din China, incertidunea privind evoluția celei de-a doua economii mondiale să țină în frâu piața țițeiului. 

Oricum OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii lor) are o capacitate neutilizată de aproape 6 milioane de barili pe zi, iar numai Arabia Saudită este capabilă să-şi mărească producţia cu aproape 3 milioane de barili pe zi” în cazul în care Iranul va fi nevoit să închidă robinetul dacă Israelul îi va ataca instalațiile petroliere, așa cum a dat de înțeles, a subliniat Ole Hvalbye, analist SEB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un copil se joacă lângă un calorifer / Foto: Freepik
A fost ceva neașteptat
OpenAI în pragul colapsului
După discuțiile de la Ministerul Energiei / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja
Metrou Miorița / Foto: Metrorex
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Bursă

Companiile miniere, în cădere liberă la bursă. Haos pe piețe

Indicele FTSE 100 al Bursei de Londra a suferit marți...

Dolari
Varșovia / FOTO: Freepik

Polonia știe ce are de făcut pentru a-și reduce deficitul

”Este esențial pentru noi ca acest plan să nu limiteze...

Samsung
Disperare / FOTO: Freepik
Motorină / FOTO: Freepik

Motorina rusească inundă piețele din Turcia și Brazilia

După ce Uniunea Europeană a impus un embargou complet...

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Bancnote, euro / Foto: Freepik

Curs valutar BNR: Leul s-a depreciat din nou faţă de euro

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Ylva Johansson / Comisia Europeană
Folosind diferite programe / FOTO: Freepik

Adobe propune o aplicație gratuită. Cui îi este adresată

Respectiva aplicație va putea fi accesată începând de...

Viktor Orban și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
OMV Petrom / FOTO: https://www.facebook.com/PetromRo/photos?locale=ro_RO

OMV Petrom se extinde în Bulgaria cu furnizarea de gaze

OMV Petrom îşi extinde activitatea de furnizare gaze...

Ucraina / sursa foto: Freepik.com / inguskruklitis
Hurezani / FOTO: OMV Petrom

A scăzut producţia de hidrocarburi a OMV Petrom

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut în...

Wall Street
Inundațiile din Italia din zona Emilia-Romagna / Foto: Vigili del Fuoco
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

pixel