Preţul petrolului şi al grâului a început să scadă, bursele încep să-şi revină

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Preţul petrolului şi al grâului a început să scadă, bursele încep să-şi revină / Foto: Pexels.com
Preţul petrolului şi al grâului a început să scadă, bursele încep să-şi revină / Foto: Pexels.com
Pieţele europene au început imediat să-şi revină după rezultatul pozitiv al rundei de negocieri de la Istanbul, dintre Rusia şi Ucraina. Pe lângă revenirea burselor s-a consemnat scăderea preţului la petrol şi la grâu.

Preţul petrolului a coborât marţi sub 100 de dolari, după ce Rusia a anunţat că va reduce drastic asaltul asupra Kievului. Astfel, petrolul american s-a prăbuşit cu 6,4%, la 99,25 dolari pe baril, în ultimele tranzacţii. Ţiţeiul Brent, referinţa mondială, a pierdut 5,4%, la 106,43 dolari pe baril.

Pe lângă preţul petrolului, cotaţia grâului a coborât marţi la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni iar porumbul şi-a continuat declinul, după ce Rusia a semnalat că îşi va reduce atacurile asupra unor importante oraşe din Ucraina. Ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexendar Fomin, a declarat că Rusia a decis să îşi reducă activităţile militare în zona Kiev şi Chernihiv. Dacă se va confirma, o inversare a invaziei ar ajuta la diminuarea perturbărilor provocate de război asupra comerţului mondial cu cereale.

În replică la aceste declaraţii, la Bursa de la Chicago, cotaţiile futures la porumb au scăzut cu 2,5%, până la cel mai redus nivel de după data de 17 martie. În cazul grâului, cotaţiile au scăzut cu până la 6,7%, revenind sub pragul de 10 dolari per bushel.

Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare.

„Negocierile care se derulează în prezent între Rusia şi Ucraina oferă speranţe pentru o destindere. În Rusia, exporturile continuă în pofida situaţiei din bazinul Mării Negre, în timp ce în Ucraina au fost complet oprite de blocarea transportului maritim„, susţin analiştii firmei de consultanţă Agritel.

Traderii aşteaptă şi o serie de importante rapoarte ce urmează să fi publicate joi de autorităţile americane, care vor oferi detalii cu privire la suprafeţele însămânţate şi stocurile de cereale. Aceste date vor oferi un indiciu cu privire la modul în care fermierii răspund la creşterea costurilor cu imputurile precum şi la creşterea cererii pentru culturi provenite din alte zone pe fondul războiului din Ucraina.

SIMBOL al Bucureştiului ajuns o RUINĂ, chiar sub ochii primarului Nicuşor Dan

În acelaşi timp, acţiunile din Europa înregistrau creşteri semnificative în după-amiaza zilei de marţi, pe fondul discuţiilor dintre Rusia şi Ucraina. Indicii FTSE 100, CAC 40 şi DAX 30 creşteau cu 1,3%, 3,2%, 3,5%. La Milano, FTSE-MIB afişa un avans de 3,1%. Stoxx 600 era pe plus cu 2,1%, iar BET se aprecia la Bucureşti cu 2,8%.

În vreme ce pieţele de obligaţiuni sunt extrem de febrile, iar acţiunile din toată lumea continuă să înregistreze creşteri în ciuda întrebărilor legate de conflictul ruso-ucrainean, pare să fie în joc o abordare de tip TINA (there is no alternative/nu există nicio alternativă), sugerează James Athey, senior investment manager al companiei de investiţii Abrdn.

„Factorul psihologic nu poate fi subestimat. De cel puţin un deceniu, investitorii au fost recompensaţi când au cumpărat de fiecare dacă pe fondul scăderilor (buy the dip – n.r.), iar răspunsul avlovian este dificil de combătut din nou”, adaugă Athey. În Statele Unite, Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq creşteau cu 0,7% până la 0,9% în premarket, cu o oră înaintea şedinţei propriu-zise de pe Wall Street, potrivit RTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Donald Trump
Contabil
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...

Amgen / FOTO: Site-ul oficial al companiei

Amgen investește 200 milioane $ în India, ”farmacia lumii”

Producătorul american de medicamente deschide un centru...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Alibaba

pixel