Prețul petrolului urcă, euro îngenunchează, bitcoin se prăbușește. O NEBUNIE
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tot felul de cauze, de explicații, de efecte, de motive
Tot felul de cauze, de explicații, de efecte, de motive
Prețul petrolului a crescut miercuri, după ce s-a aflat că livrările de gaze rusești către Bulgaria și Polonia au fost suspendate, reaprinzând temerile legate de întreruperea aprovizionării cu hidrocarburi rusești.

Venind, parcă, să toarne gaz peste foc, Moscova a dat de înțeles, prin vocea președintelui Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, că este dispusă să suspende livrările de gaze către toate țările ”neprietenoase” care nu achită facturile în ruble. 

O premieră absolută 

"Gestul Moscovei a exercitat o nouă presiune ascendentă asupra prețurilor la petrol și gaze", a comentat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown. Colegul ei de la PVM Energy, Stephen Brennock, a completat precizând că "este pentru prima dată când Kremlinul întrerupe livrările de gaze către o țară de când a început invazia".

Polonia susține că va prelua gaze prin conducta Yamal, care însă, după cum a subliniat Carsten Fritsch, ”nu a jucat un rol semnificativ în aprovizionarea cu gaze a Europei în ultimele luni". Analistul spune că fluxurile de gaze către Germania prin această conductă "s-au oprit practic de la sfârșitul lunii decembrie și reprezintă mai puțin de 2% din livrările de gaze rusești către Europa de la începutul anului".

Investitorii au intrat în panică

Pe de altă parte, moneda europeană a afișat un regres de 0,35%, coborând la 1,0598 dolari. Sub , la ora 11:45, ora Moscovei. Euro a coborât sub 1,06 dolari pentru prima dată din aprilie 2017, evoluție pusă de analiști pe seama temerilor investitorilor legate de perspectivele de creștere economică globală și de așteptările privind o creștere a inflației. Euro s-a depreciat cu aproximativ 6,4% de la începutul anului, iar moneda europeană a scăzut cu aproximativ 12% în ultimele 12 luni.

Cea mai populară monedă digitală, bitcoin nu a reușit, la rândul său, să se mențină peste pragul simbolic recent recâștigat de 40.000 de dolari. Afectată de corecția bursieră, regina criptomonedelor a ajuns chiar la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii martie.

Dezamăgire în spațiul virtual

Miercuri la prânz, un bitcoin se tranzacționa la aproximativ 38.950 de dolari pe platforma Bitstamp, în scădere cu 6,3% față de săptămâna precedentă. Capitalizarea sa bursieră a scăzut cu 43 de miliarde de dolari, ajungând la 742 de miliarde de dolari.

Observatorii consideră că acesta este efectul reapariției îngrijorărilor legate de ratele și condițiile de pe piețele financiare tradiționale. În plus, mai mulți giganți din domeniul tehnologiei, precum Microsoft și Alphabet, compania mamă a Google, au avut performanțe trimestriale dezamăgitoare.

"Până în prezent, 2022 a fost un an marcat de evoluții de preț în principal nefavorabile pentru activele digitale", a declarat Crypto Finance într-o notă. Potrivit brokerului cu sediul la Zurich, incertitudinea cu privire la cadrul legal și de reglementare, împreună cu un mediu macroeconomic ostil, determină investitorii să rămână pe margine.

Bitcoin pentru fondurile de pensii

Rapoartele potrivit cărora administratorul de active Fidelity ia în considerare posibilitatea de a încorpora bitcoin în planurile sale de pensii în acest an au stârnit o adevărată frenezie în criptosferă. Potrivit companiei, unele modele de pensii private ar putea oferi în curând angajaților posibilitatea de a investi în bitcoin prin intermediul unor "conturi de active digitale".

Fidelity susține că MicroStrategy - o companie deținută de Michael Saylor, un pasionat de bitcoin și care are în bilanț peste 125.000 de bitcoini - a fost deja atrasă de această ofertă. Cu toate acestea, criticii spun că aceste planuri se vor confrunta probabil cu o rezistență puternică din partea autorităților de reglementare. La sfârșitul anului 2021, Fidelity a declarat active de pensii în valoare de 2.700 de miliarde de dolari.

Printre principalii rivali ai bitcoin, ether (-7,4%) și solana (-9,1%) au suferit, de asemenea, scăderi în ultima săptămână. Dogecoin, criptomoneda popularizată de Elon Musk, a intrat în atenția investitorilor după ce oferta de 44 de miliarde de dolari a miliardarului de a cumpăra Twitter a dus la o creștere de 29% în primele 24 de ore de la anunț. Cu toate acestea, vântul a bătut la fel de repede, iar criptomoneda "cu urechi de câine" se tranzacționează acum sub nivelul de acum o săptămână.

Potrivit platformei specializate CoinGecko, valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a coborât din nou sub pragul de 2.000 de miliarde de dolari, până la 1.891 de miliarde. Cota Bitcoin a rămas stabilă la 39%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel