Care este situația cu plajele anul acesta? ”Anul acesta lucrurile stau ceva mai bine. Nu în privința termenului de organizare a licitațiilor, care a rămas la fel de întârziat. Dar după câțiva ani de luptă din partea noastră, a patronatelor, s-a modificat, în sfârșit, ceva esențial. Și anume față de ultimii trei ani, contractele care se încheie la aceste licitații vor reveni la durata de zece ani. Ceea ce înseamnă că un operator care își adjudecă un sector de plajă sau un subsector de plajă are posibilitatea să facă investiții serioase pe o suprafață pe care o are în mod garantat timp de 10 ani și să recupereze, desigur, investiția ca profit și, de ce nu, să reinvestească în facilități, practic, și mai bune, cu mai multe servicii pentru clienții pe care vrea să îi atragă pe plaja sa”, a spus secretarul general al FPIOR.
Au explodat, pur și simplu
Un an de contract pentru un operator de plajă este absolut insuficient, a subliniat Corina Martin. Ca să nu mai vorbim de faptul că ”tariful pe metru pătrat de închiriere de plajă a explodat, pur și simplu. Licitațiile care urmează să se desfășoare au fost anunțate acum trei zile de cei de la Apele Române”, o structură aflată sub administrația Ministerului Mediului. Este vorba de 86 de subsectoare.
Statul face o afacere foarte bună
Corina Martin speră, totodată, ca de această dată aceste licitații să se desfășoare în condiții mai bune, având în vedere că la cele de acum două luni au fost licitate doar 30% din spațiile puse la dispoziție. ”De ce? Pentru că tarifele au crescut foarte mult. Altfel spus, statul face o afacere foarte bună. Iar când vedeți că suntem criticați pentru că avem tarife mari pe plajele românești, când vorbim despre șezlong, despre umbrele, când vorbim despre serviciile de pe plajă, beach-bar și așa mai departe, publicul nostru trebuie să înțeleagă că în spate se află, de fapt, chirii foarte mari pe care operatorul de plajă le are de plătit statului român. Statul român este cel care a mărit cu 70% valoarea chiriei pentru plajă. Și vă dați seama că acest preț se repercutează mai departe în costurile pe care operatorul de plajă trebuie să le încaseze. De unde? De la turiști”.
Construcțiile de pe plajă, un coșmar
Corina Martin a atras atenția și asupra altui aspect care umflă prețurile, și anume regulile impuse de legislația în vigoare și care cere ca toate construcțiile de plajă să fie dărâmare la sfârșitul sezonului, pentru a fi reconstruite la începutul sezonului următor.
Află mai multe urmărind întreaga emisiune:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Peste 200 de locuitori ai...
Un accident provocat de o...
Administrația Națională de...
Polițiștii de frontieră ai...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Val de căldură extremă în estul...
Donald Trump a semnat legea...
Pompierii anunţă că la mall-ul...
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.