Prevederi ale legislaţiei privind sistemul RO e-Transport, suspendate. Document de la Ministerul Finanţelor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Freepik.com
Freepik.com
Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă un proiect de OUG privind suspendarea aplicării unor dispoziții din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art.XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Prezentul proiect de act normativ a fost elaborat de Ministerul Finanțelor ca urmare a propunerilor și observațiilor rezultate din activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a aspectelor semnalate de reprezentanții mediului de afaceri cu privire la timpul necesar pentru a implementa și a testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele Sistemului RO e-Transport, precum și a necesității adaptării sistemelor informatice și a metodologiilor de lucru ale contribuabililor la cerințele de conformare care privesc declararea transporturilor rutiere de bunuri, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Situaţia actuală

 

Având în vedere fenomenul de fraudă și evaziune fiscală ce se manifestă în domeniul comercializării bunurilor pe teritoriul național și ținând cont de faptul că activitățile comerciale menționate includ o componentă de transport, s-a impus adoptarea unui act normativ în vederea monitorizării transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat.

Astfel, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 prin care se stabilește implementarea sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat. Sistemul monitorizează în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, astfel: transportul bunurilor achiziționate și livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale precum și transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul național.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscalbugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, a fost modificată și completată O.U.G. nr. 41/2022, în sensul stabilirii în sarcina operatorului de transport a obligației de a asigura transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației prin Sistemul RO e-Transport.

Totodată, în cazul unui transport de bunuri, a fost prevăzută obligația conducătorului vehiculului de transport de a porni dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv de a opri dispozitivul de poziționare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după părăsirea teritoriului național.

Prin acte normative succesive a fost prorogat, până la data de 31.03.2025, termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor art. 131 pentru utilizatorii prevăzuți la art. 81 din O.U.G. nr. 41/2022, cu modificările și completările ulterioare, care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare), la data realizării transportului internațional de bunuri.

 

Reprezentanții mediului de afaceri din domeniul transportului internațional de bunuri care desfășoară activități cu pondere semnificativă în economia națională, au solicitat amânarea termenului de la care se pot sancționa faptele reglementate la art. 131 din OUG nr. 41/2022, întrucât este necesară o perioadă mai lungă de timp pentru adaptarea sistemelor informatice și atragerea unor resurse umane suplimentare.

 

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2024 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO eTransport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, au fost suspendate până la data de 31 martie 2025 stabilirea drept contravenție și sancționarea nerespectării de către operatorul de transport rutier, respectiv de către conducătorul vehiculului de transport a obligațiilor referitoare la echiparea vehiculelor de transport cu dispozitive care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie date prin satelit, la asigurarea transferului datelor curente de poziționare a vehiculului de transport și, respectiv, de pornire/oprire a dispozitivului de poziționare Aderarea României la spațiul Schengen a determinat creșterea volumelor de trafic rutier internațional în zona frontierelor de stat, iar implementarea măsurii transmiterii datelor de geopoziționare presupune adaptarea multitudinii de dispozitive utilizate la cerințele tehnice specifice, ceea ce presupune o mediatizare adecvată a soluțiilor tehnice dezvoltate în acest sens. Astfel, sunt create premisele unei mai bune conformări în ceea ce privește îndeplinirea obligației de transmitere a datelor de geopoziționare, fără a afecta activitatea curentă a contribuabililor. 

 

Schimbările propuse

Având în vedere aspectele semnalate de reprezentanții mediului de afaceri cu privire la timpul necesar pentru a implementa și testa complet sistemele interne în conformitate cu cerințele RO e-Transport, precum și necesitatea adaptării sistemelor informatice și a metodologiilor de lucru ale contribuabililor la cerințele de conformare care privesc transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarării pe toată durata traseului de transport al bunurilor supuse monitorizării prin sistemul RO e-Transport, se propune suspendarea aplicării
dispozițiilor art. 131 alin. (1) lit. d) și e), alin. (3) referitoare la alin. (1) lit. e) și alin. (4) din O.U.G. nr. 41/2022, pentru săvârșirea faptelor prevăzute la art. 131 alin. (1) lit. d), respectiv nerespectarea prevederilor art.83, și la art. 131 lit. e), până la data de 31 decembrie 2025. 

 

Documentul poate fi studiat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Canalul de Suez / FOTO: Wikipedia

Egiptenii așteaptă ca navele să revină pe Canalul de Suez

Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...

Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă

pixel