Cehia, România şi Ungaria se confruntă cu riscul unor crize ale cursului de schimb pe parcursul anului următor, pe măsură ce provocările fiscale şi externe se înmulţesc, susţin analiştii băncii de investiţii Nomura Holdings Inc. într-un raport publicat luni, transmite Bloomberg.
Acest avertisment se bazează pe analiza a opt indicatori, inclusiv gradul de acoperire a importurilor de către rezervele valutare, nivelul dobânzilor pe termen scurt, precum şi măsurile privind deficitul fiscal şi deficitul de cont curent, conform indicelui Damocles Index elaborat de Nomura, care analizează vulnerabilitatea unui grup de 32 de pieţe emergente la o criză monetară.
Egiptul, Sri Lanka, Turcia şi Pakistan s-au confruntat deja cu o criză monetară, pe care nu au depăşit-o încă, subliniază analiştii Rob Subbaraman şi Si Ying Toh în raportul publicat luni.
Forintul ungar se numără printre monedele emergente cu cele mai slabe performanţe în acest an după ce Comisia Europeană a amânat eliberarea fondurilor din Mecanismul de rezilienţă. De asemenea, leul românesc şi coroana cehă au pierdut mai mult de 8% din valoare în raport cu dolarul american.
Vulnerabilitatea monedelor statelor emergente este acum la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii şi asta este un "avertisment grav" cu privire la riscurile extinse şi în creştere, se arată în raportul analiştilor de la Nomura.
Citește și Mircea Coșea: BNR nu mai are rolul acela de gânditor serios
Mircea Coșea a afirmat că: ”Din punctul meu de vedere, mesajul acesta este un mesaj de acoperire. Banca Națională încearcă să se acopere pentru faptul că [...] nu reușește de trei ani de zile să facă nimic cu inflația. Mai mult decât atât, să ne amintim de ”ceaiul de tei”, pentru că domnul Isărescu spunea că lucrurile sunt de fapt aparent rele, lucrurile merg foarte bine. Să ne amintim de ”sărirea calului” când Banca Națională nu a luat măsurile care trebuiau pentru ROBOR. Toate lucrurile astea se fac în momentul de față, în care banca realizează că de fapt are un eșec extraordinar de evident în politica sa (a lui Mugur Isărescu n.r.) să încerce să ne explice că, de fapt, lucrurile sunt în altă parte cu energia, cu războaiele, cu toate crizele care vin peste noi. Suntem în momentul în care ar trebui, nu numai la nivelul Băncii Naționale, care încet, încet, cu părere de rău trebuie să o spun, nu mai are rolul acela de gânditor serios, obiectiv, atașat unor metodologii foarte reale, ci doar așa, parcă-parcă testează marea cu degetul”.
Analistul a mai subliniat faptul că ”Suntem în momentul în care cei care ne guvernează ar trebui să înțeleagă că suntem la un punct la care lucrurile pot să se agraveze în asemenea măsură încât să nu mai poată fi reglate pe o perioadă de luni de zile, poate chiar un an. Adică anul 2023 poate să fie un an mult mai greu decât 2024, nu pentru că se agravează crizele internaționale sau pentru că cine știe ce taifunuri vin prin Asia, ci pentru că nu s-au luat măsuri în 2022”, a atras atenția profesorul Coșea.
Analistul a continuat vorbind de așa-zisele măsuri pe care Guvernul le tot anunță: ”Ceea ce s-a întâmplat acum cu energia, acestă celebră ultimă măsură un leu și 30 de bani, arată că nu se renunță la practica pe care azi toată lumea o denunțăm, toți cei care facem analize de cum se umple sacului bugetar cu elemente care țin de populație, nu de rezultatele concrete ale economiei. Statul român își exploatează propriii cetățeni, propria economie. Repet un cuvânt pe care l-am spus mai demult și care sună rău, dar îl spun ”statul român își mănâncă propria economie”. O consumă numai pentru a avea bani la buget pe alte căi decât cele normale. De ce? Pentru a realiza niște obiective electorale? Niște programe sociale pe care să se bată cap în cap cele două partide de la guvernare?”
Analistul a mai atras atenția guvernanților că într-adevăr situația este una deosebit de gravă și că: ”Banca spune 16 la sută. Calculele mele arată că va fi 18%. Doamne ferește! Poate am greșit și bine ar fi”.
Profesorul Coșea se mai întreabă de ce BNR nu spune că alte guverne din țările vecine au ”luat măsuri de stopare a profiturilor băncilor și chiar de crearea unor așa numitele programe de solidaritate prin care băncile să încerce să ajute economia. Dacă intrăm într-un magazin, nu e nevoie să ne spună BNR că crește inflația. Eu văd de la zi la zi cu cât este mai scump. Nu este nevoie să ni se spună că lucrurile merg prost. Când eu văd că uite așa, nu știu de ce, deodată, înainte de Crăciunul în România a apărut pesta porcină!”
Mircea Coșea a făcut o previziune sumbră spunând că anul acesta românii vor avea un crăciun de 100 de grame pentru că nu vor mai avea bani cu care să cumpere cele necesare și a încheiat pe un ton ironic spunând că Parlamentul se grăbește să voteze o lege prin care bujorul să fie floarea națională, lucru fără de care România va avea foarte mult de suferit, a conchis ironic/amar profesorul de economie o intervenție la B1TV.
Citește și Adrian Negrescu: Noi sărăcim, statul se îmbogățește
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se numără din nou...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...