România pe buza prăpastiei. Adrian Negrescu: ”Este ca bomboana pe coliva economică”
Invitat la interviurile DCNews,...
Potrivit Ministerului Educației, peste 15.000 de elevi nu au fost înscriși de scoli la Evaluarea Națională. Secretarul de sstat, Florian Lixandru, a explicat că unii au fost declarați repetenți, alții nu au dorit, pur și simplu, să susțină aceste examene. O realitate tristă, care reflectă, oarecum, și încrederea românilor în sistemul de învățământ românesc.
Oricum ar fi, profesorii așteaptă acum să vadă dacă promisiunile formulate de autorități, deciziile adoptate pentru a pune capăt grevei de trei săptămâni a cadrelor didactice, vor prinde viață. Potrivit informațiilor de până acum, mâine miniștrii Educației, al Muncii și cel al Finanțelor ar urma să se întâlnească din nou cu reprezentanții sindicatelor din învățământ pentru a discuta aplicat noua grilă de salarizare din Educație, ce urmează să se regăsească în noua Legii a salarizării unitare.
Cert este însă că, potrivit OUG 58/2023 apărută săptămâna trecută, personalul didactic și cel nedidactic auxiliar vor primi în toamnă o primă de carieră didactică, în valoare netă de 1.500 de lei. Banii vor putea fi folosiți inclusiv pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice.
Prima se va acorda în octombrie 2023, într-o singură tranșă, și va putea fi folosită, în anul școlar 2023-2024, pentru:
- cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- cheltuieli pentru echipamente IT;
- cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Cum ajung banii la beneficiari
Inspectoratele școlare vor elabora lista cu beneficiarii finali pe baza informațiilor comunicate și asumate de fiecare școală în parte, în timp ce universitățile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit unor proceduri proprii. În orice caz, listele trebuie definitivate până în 15 iulie.
Cardurile vor fi înmânate beneficiarilor de poștași, la adresa de domiciliu ori de reședință sau la adresa școlii unde profesorii își desfășoară activitatea, în funcție de opțiunea exprimată de fiecare în parte.
Cei 1.500 de lei vor fi transferați beneficiarilor finali doar după confirmarea primirii suportului electronic de către aceștia, după cum apare în ordonanță.
OUG 58/2023 stabilește și sancțiuni pentru nerespectarea regulilor utilizării acestor prime. Mai exact, cea mai mare sancțiune, respectiv amendă de până la 60.000 de lei, se va putea aplica pentru „comercializarea suportului electronic al măsurii de susținere a activității didactice contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanță de urgență”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Invitat la interviurile DCNews,...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...