Primele automobile Tesla vor ieşi marţi de pe liniile de asamblare ale uzinei din Germania
Autor: Antonia Popescu | 22 Martie 2022, 10:14
Primele automobile Tesla vor ieşi marţi de pe liniile de asamblare ale uzinei din Germania
Primele automobile Tesla vor ieşi marţi de pe liniile de asamblare ale uzinei din Germania
 Constructorul american de automobile electrice Tesla va înmâna marţi clienţilor primele automobile Model Y produse la uzina sa de la Gruenheide, în apropiere de Berlin, rezultatul unei investiţii de cinci miliarde de euro care oferă companiei primul său hub de producţie din Europa, transmite Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz urmează să participe la ceremonia de marţi, alături de fondatorul şi directorul general de la Tesla, Elon Musk.

Având în vedere că planurile vizează angajarea a 12.000 de muncitori, uzina Tesla de la Gruenheide, precum şi uzina de baterii electrice care va fi construită alături, vor fi cel mai mare angajator din landul german Brandenburg, unde sunt amplasate. La capacitate maximă, uzina va produce 500.000 de automobile pe an, adică mai mult decât cele 450.000 de vehicule pe baterie pe care principalul constructor auto german, Volkswagen, le-a vândut anul trecut în întreaga lume.

Pentru moment, Volkswagen este lider pe piaţa vehiculelor electrice din Europa, cu o cotă de 25%, faţă de 13% în cazul Tesla. Elon Musk a avertizat deja că pentru majorarea producţiei va fi nevoie de o perioadă de timp mai mare decât cei doi ani cât a durat construcţia uzinei din Germania. Analiştii de la JPMorgan prognozează că uzina de la Gruenheide va produce aproximativ 54.000 de vehicule în 2022, pentru a majora producţia la 280.000 de unităţi în 2023 şi la 500.000 de unităţi în 2025.

Primarul Kievului: România poate fi în planurile rușilor

În replică, Volkswagen, care a primit comenzi pentru 95.000 de vehicule pe baterie în acest an în Europa, intenţionează să investească două miliarde de euro pentru a construi o nouă uzină dedicată automobilelor electrice, care va fi amplasată alături de principala sa facilitate de producţie de la Wolfsburg, precum şi şase uzine de baterii răspândite în Europa. Însă Volkswagen va fi în întârziere faţă de Tesla având în vedere că uzina de asamblare a vehiculelor electrice va deveni operaţională în 2026 iar prima uzină de baterii în 2023.

Tesla Inc, producătorul auto cu cea mai mare capitalizare bursieră, a anunţat recent că se aşteaptă în acest an la o creştere de peste 50% a livrărilor de vehicule electrice, în pofida perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, care ar urma să se atenueze doar în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe