Primul pas pe care îl faci că să verifici dacă o firma e de încredere
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Se vorbește mult despre schimbarea furnizorilor de energie electrică, de gaze, telecomunicații, etc. Românii sunt încurajați să compare prețuri, să încheie noi contracte, să facă economii la facturi. Dar ce firmă aleg? Sunt companii mai mici și mai mari. În afară de prețuri, mai trebuie analizate și datele lor, recenziile de la clienți, etc. Acest lucru se poate realiza pe Risco.

Din păcate, deși economisesc la fel ca anul trecut, românii au început să înregistreze datorii la diverși furnizori. Acest lucru se întâmplă din cauza pierderii locului de muncă, a unei probleme de sănătate sau pur și simplu pentru că salariul nu a fost ajustat în funcție de inflație și celelalte costuri care au crescut mult. Valoarea datoriilor variază între unul și trei venituri lunare.* O parte dintre acești oameni care au înregistrat datorii primesc o scrisoare prin care sunt înștiințați că datoria lor a fost preluată de o firma de recuperare. Cum pot verifică situația?

Verificarea unei firme de gestionare creanțe

Sunt multe surse de verificare dacă o firma este de încredere, indiferent de activitatea să. Așadar, tot pe Risco se face și verificarea unei firme de recuperare creanțe. Se verifică numele, adresa, codul unic de identificare, toate acestea trebuie să corespundă cu datele din scrisoarea primită. 

Pentru a recupera sumele restante, creditorii inițiali apelează la firme de recuperare creanțe. Acestea au servicii și produse îmbunătățite constant, astfel încât clienții cu datorii să plătească mai ușor, eventual în rate. Datoriile se externalizează în general cu un număr mare de clienți, așadar datoriile pot avea valori foarte mici sau foarte mari. Chiar și oameni cu datorii la abonamentele telefonice pot deveni clienți ai firmelor de recuperare datorii.

Odată verificată compania, ar trebui contactată direct pentru a cere clarificări legate de datorie. Cu siguranță, în scrisoare sunt trecute datele de contact și site-urile companiei. Marile companii de management al creanțelor au dezvoltat inclusiv platforme online prin care clienții își pot gestiona singuri datoria. Folosind numărul de dosar menționat în scrisoare, aceștia se pot înregistra și acolo găsesc toate informațiie despre datorie: cine a fost creditorul inițial, suma totală de plata, dacă dosarul încă se poate plăti amiabil sau dacă s-a început procesul de executare silită, etc.

Frumusețea platformelor este că oamenii cu restante își stabilesc singuri ce rată lunară vor să plătească. În acest mod vor fi în curând fără datorii și își recâștiga credibilitatea financiară. În funcție de puterea lor financiară, stabilesc rata, data scadenței și perioada de rambursare, apoi semnează online angajamentul de plata prin care „oficializează” aceste condiții de plată. 

Un alt aspect bine de știut de către oamenii cu datorii este că firmele de gestionare a datoriilor nu aplică dobânzi sau comisioane. Ele colectează doar suma calculată de creditorul inițial. Acest lucru este valabil pentru clienții care își asumă datoria și plătesc amiabil. Se schimbă situația în cazul clienților care au dosarul în proces de executare silită; aceștia riscă să plătească și cheltuielile aferente acestui tip de recuperare a datoriei.

Cu cât se verifică și se clarifică mai repede informația despre datorie, cu atât scade riscul de a ajunge în executare silită. Cei care plătesc amiabil au mai multe avantaje, pe care angajații companiei sunt pregătiți să le ofere.

*Conform unui studiu realizat de IRES în noiembrie 2022.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel