Polonia se pregătește să se confrunte cu o procedură de deficit excesiv din partea Comisiei Europene, confirmată luni de către Ministerul de Finanțe de la Varșovia pentru agenția de presă PAP. Potrivit Reuters, Varșovia și Bruxellesul sunt în discuții pe această temă.
Conform normelor UE, atunci când o țară înregistrează un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, devine subiectul unei proceduri de deficit excesiv și este obligată să reducă acest deficit cu 0,5% din PIB în fiecare an. Regulile referitoare la deficit au fost suspendate între 2020 și 2023, din cauza pandemiei de COVID-19 și a conflictului din Ucraina.
Datele preliminare arată că deficitul guvernamental al Poloniei a fost de 5,1% din PIB în 2023.
"Trebuie să ne așteptăm la declanșarea unei proceduri de deficit excesiv împotriva Poloniei, deoarece Comisia Europeană va fi obligată să ia o astfel de măsură", a subliniat Ministerul de Finanțe de la Varșovia, menționând că există un "dialog activ" pe această temă.
"Conform Ministerului de Finanțe, deficitul crescut al Poloniei este rezultatul conflictului din Ucraina și a cheltuielilor ridicate ale țării pentru modernizarea armatei, contracararea crizei energetice și sprijinirea refugiaților ucraineni", au afirmat oficialii polonezi. Ei susțin că majorarea cheltuielilor militare ar trebui să fie considerată un factor de atenuare în cadrul procedurii de deficit excesiv.
Ultima reformă a regulilor fiscale din UE prevede o reducere constantă a deficitului și datoriei începând cu 2025 și pe o perioadă de patru până la șapte ani, cu opțiunea unei perioade mai lungi dacă o țară implementează reforme și investiții în sectoarele prioritare ale UE.
Ministerul polonez al Finanțelor a precizat că un total de 13 state membre ale UE ar putea fi supuse unei proceduri de deficit excesiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...