Producătorii de armament au dus-o bine în pandemie. Vânzări record
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Industria apărării a fost imună la COVID-19
Industria apărării a fost imună la COVID-19
Giganţii mondiali din industria de armament au fost în mare măsură cruţaţi anul trecut de efectele crizei economice cauzate de COVID-19, înregistrând un nou record al vânzărilor, în creştere pentru al şaselea an consecutiv, potrivit unui raport publicat luni, informează AFP.

Cifra de afaceri a celor mai mari o sută de grupuri din sectorul apărării în 2020 a atins un nou record, 531 de miliarde de dolari (470 de miliarde de euro), din care mai mult de jumătate de către companii americane, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Cifra reprezintă o creştere de 1,3% pe parcursul unui an a vânzărilor de arme şi servicii militare, în timp ce, în aceeaşi perioadă, economia mondială a scăzut cu peste 3%, subliniază institutul de cercetare cu sediul în Suedia.

Cifra de afaceri a acestor companii este în continuă ascensiune din 2015, cu o creştere totală de 17%. Cu excepţia companiilor ruseşti (-6,5%) şi franceze (-7,7%), vânzările marilor companii ale altor ţări au crescut anul trecut.

Cinci giganţi americani monopolizează în continuare poziţiile fruntaşe ale clasamentului mondial: Lockheed-Martin (avioane de luptă F-35, rachete) şi-a consolidat primul loc cu vânzări de arme de 58,2 miliarde de dolari, în faţa Raytheon Technologies, noul număr doi după o fuziune, urmate de Boeing, Northrop Grumman şi General Dynamics.

Citește și SUA. Criză pe piața muncii: Economiștii caută salariații pierduți

Citește și Prețurile la energie. Italia alocă 2,8 miliarde euro pentru a-și proteja cetățenii

Citește și Cafeaua, scumpire RECORD! Îndemnul DISPERAT al experților Credit Suisse

BAE Systems din Marea Britanie este prima companie europeană (a 6-a în top), următorul producător european fiind Airbus (locul al 11-lea). Trei companii din China ocupă locurile 7, 8, şi 9 (Norinco, Avic şi CETC). Locul zece este ocupat de L3Harris din SUA.

Potrivit SIPRI, rezistenţă marilor companii în situaţia economică dificilă din 2020 se explică în special prin politicile de sprijin bugetar adoptate în faţa pandemiei şi a efectelor măsurilor de izolare. Industria de apărare nu a fost însă total imună la pandemia de COVID-19.

"În numeroase cazuri, măsurile luate pentru a reduce (răspândirea) virusului au perturbat lanţurile de aprovizionare şi au întârziat livrările", notează SIPRI. Raportul menţionează cazul Thales, principala companie franceză, după Airbus, în clasament (locul 14), care a pus pe seama măsurilor de izolare scăderea cu 6% a cifrei sale de afaceri.

În spatele celor 41 de companii americane din Top 100 şi a ponderii lor de 54%, 26 de companii europene reprezintă 21% din vânzările totale. Urmează China (13% din total, cinci companii) şi Rusia (5%, nouă companii). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel