Profesorul Coșea: Nu putem reduce efectele crizei la situația din Ucraina
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sunt multe lucruri la care România este mult în urmă
Sunt multe lucruri la care România este mult în urmă
Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat discursul Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, dar și declarația președintelui țării, Klaus Iohannis.

Șeful statului a declarat joi, la scurt timp după discursul guvernatorului Mugur Isărescu, faptul că inflația este ”doar un factor”, că problema nu este una românească, ci globală, iar singurul vinovat este Putin care a declanșat războiul din Ucraina. La o conferință de presă, Isărescu a apreciat că, în această perioadă de criză nu ar strica mai mult calm, sens în care s-ar putea bea mai mult ceai de tei. 

”Am apreciat la domnul președinte faptul că, spre deosebire de alți responsabili ai țării, ne-a spus verde-n față că va fi rău. Nu ne-a spus că stați liniștiți, beți ceai de tei sau cine știe ce alte calmante. Dar trebuie să fim corecți și să spunem că, pe plan mondial, criza energetică și alimentară, criza transportatorilor au început înainte de invazia Ucrainei. Sigur ca da, ceea ce se întâmplă în Ucraina accentuează în mod negativ foarte mult tot ceea ce înseamnă o criză, dar nu putem să reducem toate efectele crizei la această situație îngrozitoare din Ucraina.

Este ceva mai complicat

Sunt lucruri care țin de modulul economic global, care țin de elemente de natură obiectivă, cum ar fi scumpirea materiilor prime, scumpirea alimentelor, deficiențelor care apar din punctul de vedere al energiei. Sunt și cauze interne, precum modul în care a fost realizată liberalizarea pieței energiei în România, ce efecte a avut. Deci, este mai complicat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a promis că ratele românilor la bănci nu vor mai scădea ratele. ”Dobânda la credite depinde de ratingul țării, care, la rândul lui, depinde de situația economică a țării, de perspectiva ei, de reformele care se fac. Or noi suntem în urmă cu aceste cu aceste lucruri.

Atunci vom plăti dobânzi mai mici

Noi nu avem un echilibru macroeconomic real și eficient. Noi avem trei deficite care s-au unit într-un element extrem de periculos. Avem deficitul contului curent, deficitul balanței comerciale, deficitul bugetar. Toate lucrurile acestea pe piața internațională a creditelor dau o imagine nu foarte favorabilă a României. Iar cei care ne împrumută, ca să fie siguri de valabilitatea creditului, ridică dobânda. Singura șansă pe care o avem este să dezvoltăm economia economia, să ridicăm nivelul de productivitate și de creare a valorii adăugate și atunci vom avea și dobânzi mai mici. Până atunci nu putem spera că se vor micșora dobânzile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel