Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Instalator
Instalator
Este urmare a unei decizii a Curții de Apel Oradea. 

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat începând de marţi, 26 septembrie, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu.

"Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023 prin care se admite cererea formulată de reclamanta Dhelectric Systems SRL, în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei Dhelectric Systems SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023", se arată într-un comunicat al AFM.

Cerere de recurs 

Administraţia Fondului pentru Mediu menţionează că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.

Instituţia precizează că a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de Dhelectric Systems SRL.

"Astfel, în data de 12 mai 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice, în conformitate cu art. 12, alin. (2) din Ghidul de finanţare, instalatorului Dhelectric Systems SRL să încarce în aplicaţie în termen de 5 zile lucrătoare atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program. Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituţiei prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare. Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicaţia informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului Dhelectric Systems SRL a fost respins", se spune în comunicat.

Instituţia precizează că decizia de respingere a dosarului a fost contestată de instalatorul Dhelectric Systems SRL. De asemenea, în urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM.

Administraţia Fondului pentru Mediu menţionează că va depune toate eforturile pentru a clarifica situaţia şi pentru a debloca şi relua Programul Casa Verde Fotovoltaice în cel mai scurt timp.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice".

Peste 1,7 miliarde de lei

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 - 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 - 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel