Programul de susținere a tomatelor. Ce se întâmplă cu subvențiile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Programul de susținere a tomatelor
Programul de susținere a tomatelor
Un număr de 136 de fermieri s-au înscris în acest an în programul "Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate", mai mult de jumătate dintre aceştia primind deja subvenţii de peste un milion de lei, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Agricultură Judeţene (DAJ) Vrancea.

"Programul susţinere a tomatelor se implementează din 2017, când am avut un număr de 84 de beneficiari. În 2018 am avut 110 beneficiari, iar pentru anul 2019, până în prezent, avem 136 de beneficiari, din care au finalizat în primul ciclul 78 de beneficiari. Aceştia au şi primit subvenţiile, în valoare totală de peste un milion de lei. Pentru ciclul II avem înscrişi 58 de beneficiari, dar agricultorii se mai pot înscrie până pe 15 septembrie. Beneficiarii provin din Bilieşti, Garoafa, Ţifeşti, în general din bazinul legumicol al Vrancei, dar şi din Homocea sau Ploscuţeni", a declarat, pentru Agerpres, directorul general al DAJ Vrancea, Maria Bunghez.

Producţia industrială, trasă în jos de trei sectoare de activitate

Potrivit acesteia, din cauza factorilor meteo atipici, fermierii se orientează din ce în ce mai mult către culturile în spaţii protejate.

"Din evoluţia cifrelor se observă că numărul de beneficiari a programului de susţinere a tomatelor a crescut de la an la an. În ultimul timp, fermierii merg foarte mult pe culturi în spaţii protejate şi mai puţin în câmp, care sunt mai costisitoare şi foarte mult influenţate de factorii meteo. Iar factorii meteo sunt destul de atipici în ultimii ani", a precizat Maria Bunghez.

De programul susţinere a tomatelor poate beneficia orice persoană fizică sau juridică care deţine un solar unde să cultive o suprafaţă de minim 1.000 de metri pătraţi. Acestea trebuie să producă minim două kilograme de roşii pe plantă, respectiv două tone pe 1.000 de metri pătraţi cultivaţi şi să facă dovada comercializării tomatelor. Subvenţia pe care o primesc este de 3.000 de euro pe an.

Programul "Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate" se derulează pe o perioadă de 7 ani, iar un beneficiar nu trebuie sa depăşească plafonul maxim de 15.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel