Pușculița Rusiei stă să se spargă! Care este marele secret al Kremlinului

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Totuși, nimic nu rezistă la neșfârșit
Totuși, nimic nu rezistă la neșfârșit
Dacă starea de tensiune din Ucraina ar atinge apogeul și Moscova ar ordona trupelor sale să năvălească în statul vecin, Rusia ar rezista efectelor provocate de valul de sancțiui ”diabolice” pe care Occidentul le va aplica într-o astfel de situație? Răspunsul experților este cel puțin neașteptat. 

Prețul țițeiului rusesc marca Urals a depășit, în Europa, pragul psihologic de 95 de dolari pe baril, pentru prima dacă din 17 septembrie 2014. În prezent, țițeiul rusesc a ajuns la 96,18 dolari pe baril această scumpire fiind urmare logică a creșterii cotațiilor petroliere globale, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina, dar și din Asia, precum și a temerilor legate de o ofertă insuficientă de materii prime pe piață, din cauza unei redresări rapide a cererii de energie.

Restul sunt pentru zile negre

Prețul Urals în Rusia este luat în considerare la calcularea taxelor de export pentru petrol și produse petroliere, precum și a taxei de extracție a petrolului (MET). Bugetul federal al Rusiei a fost construit pe un preț al petrolului de 45 de dolari/baril. Ceea ce înseamnă că din restul de până la 95 de dolari, spre exemplu, intră în pușculița Kremlinului, în Fondul de bunăstare națională, cum i se spune, o ”pernă financiară” creată în 2011. 

Potrivit unor informații neactualizate, respectivul fond dispunea, la sfârșitul anului trecut, de peste 400 miliarde de dolari. Or, de la începutul anului, prețul petrolului, care reprezintă principalal sursă de venit, a crescut vertiginos. În plus, Rusia deține rezerve internaționale de 634,1 miliarde de dolari, foarte aproape de recordul istoric de 639,6 miliarde de dolari, înregistrat pe 21 ianuarie 2022.

Fortăreață financiară

În aceste condiții, agenția Bloomberg scria recent că Rusia a reușit recent să construiască o "fortăreață financiară" care va ajuta țara să supraviețuiască noilor sancțiuni occidentale fără mari pierderi

Sancțiunile americane pot afecta rubla, climatul investițional din țară sau inflația, dar nu vor provoca o scădere a indicatorilor ca în 2014, consideră publicația. În plus, autoritățile ruse au reușit să acumuleze rezerve, să reducă datoria publică la una dintre cele mai mici valori dintre cele mai mari economii ale lumii și să obțină un excedent bugetar.

Citește și Rusia, ferește-te! Acesta CHIAR este elementul de DESCURAJARE

Citește și Ce vrea China de la criza dintre Ucraina și Rusia

De asemenea, Moscova devine din ce în ce mai puțin dependentă de dolar. "Rusia este mult mai bine pregătită pentru sancțiuni decât înainte, cel puțin în ceea ce privește indicatorii macro. Sectorul public este pregătit, iar perna financiară este mare", au comentat experții de la BCS.

"Cu excepția cazului în care nu există o interdicție directă a exporturilor, presiunea sporită a sancțiunilor va avea un impact indirect asupra economiei, deoarece restricții financiare semnificative sunt în vigoare din 2014", a comentat economistul Artem Zaigrin, citat de Bloomberg. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Bună dimineața!
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur

pixel