Puteri sporite pentru poliția locală. Lege promulgată de președinte
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Grup de polițiști
Grup de polițiști
Șoferii vor trebui să fie și mai atenți de acum încolo pentru că polițiștii locali vor avea puteri sporite.

Klaus Iohannis a promulgat azi, 7 decembrie, o lege prin care poliția locală capătă puteri sporite. 

Noile modificări care au fost aduse Codului Rutier, prevăd că polițiștii locali vor putea să constate anumite contravenții în trafic și să aplice amenzi în consecință.

Legea pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice are ca obiect de reglementare stabilirea și în sarcina Poliției Locale a atribuției de a putea solicită proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

În cazul nerespectării transmiterii informațiilor solicitate, Poliția Locală va putea să constate contravențiile și să aplice sancțiunile corespunzătoare. 

Prin urmare, Codul Rutier se modifică astfel: "La solicitarea Poliției Rutiere sau a Poliției Locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”, se arată în document.

Totodată, constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

- nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliție locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39.

- nerespectarea obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzută la art. 39.

„Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către polițistul local se fac cu respectarea dispozițiilor Legii poliției locale nr.l55/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se mai spune în noua modificare.

Citește și:

Poliția rutieră va ridica mașinile parcate pe trotuare. Lege promulgată

Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Ce prevede noua modificare

Conform noii modificări a Codului rutier, poliția rutieră va avea noi prerogative:
”Art. I. - Alineatul 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 64. - (1) Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.”

Citește și: 

Codul rutier, modificat din nou. Poliția locală poate da amenzi rutiere

Codul rutier se va modifica în curând, modificare ce acordă puteri suplimentare poliției locale documentul care a fost adoptat deja de Camera Deputaților mai trebuie doar să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Propunerea pentru modificarea ordonanței de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și care este în fapt Codul rutier, are ca obiect de reglementare acordarea unor puteri sporite poliției locale, respectiv aceea de a putea solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.

Românii pot cumpăra de azi noi titluri de stat Tezaur

Începând de azi, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru...


pixel