Putin ar putea avea un nou aliat din Europa

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Robert Fico
Robert Fico
În 2018, Robert Fico a fost nevoit să demisioneze din funcția de premier al Slovaciei în urma protestelor masive și a anchetelor declanșate de procurori privind acte de corupție, atât la nivelul aparatului de stat cât și la nivelul partidului aflat atunci la guvernare, Smer.

Acum însă, războiul din Ucraina a creat o cale de revenire la putere care ar testa și mai mult capacitatea Uniunii Europene de a rămâne unită împotriva beligeranței rusești, cu atât mai mult după recenta ceartă a Poloniei cu Kievul.

Slovacii vor vota pe 30 septembrie în cadrul unor alegeri strânse, iar Fico a profitat de preocupările legate de consecințele conflictului. Într-o țară de 5,4 milioane de locuitori care este cea mai pro-rusă din regiune, el a promis să pună capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, l-a numit pe președintele Slovaciei "agent american" și se opune aderării la NATO a Ucrainei.

"Fico nu are nicio problemă în a depăși liniile roșii", a declarat Boris Zala, cofondator al Smer, care acum lucrează la documente politice pentru think tank-ul Progressive Forum din Bratislava. "El va face orice pentru a câștiga mai multe voturi".

Membră a UE cu 27 de țări, a regiunii euro și a NATO, Slovacia contează din punct de vedere politic. De asemenea, este intercalată între Ungaria, condusă de disruptorul-șef Viktor Orban, și Polonia, al cărei partid naționalist aflat la putere, Lege și Justiție, își propune să câștige a treia oară consecutiv alegerile din 15 octombrie.

Cele trei țări au înfuriat Kievul făcând presiuni pentru a extinde interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-și proteja fermierii, lucru pe care Fico a declarat săptămâna trecută că îl va continua dacă va câștiga puterea. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a escaladat cearta spunând că țara sa a oprit livrările de arme către Ucraina, înainte ca oficialii guvernamentali să revină asupra acestor remarci.

Slovacia a rămas în general fermă în ceea ce privește sprijinul său pentru Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022, chiar dacă sondaje succesive au arătat că mai mult de jumătate dintre slovaci acuză Occidentul sau Ucraina pentru război.

Țara a trimis în continuare arme spre est, a găzduit peste 100.000 de refugiați ucraineni și a susținut toate sancțiunile impuse Rusiei, chiar dacă această măsură a avut un efect direct asupra aprovizionării sale cu energie.

Revenirea lui Fico, în vârstă de 59 de ani, ar putea schimba rapid această situație, punând sub semnul întrebării cooperarea Slovaciei cu NATO, având în vedere criticile sale acerbe la adresa alianței și a SUA. De asemenea, ar spori influența lui Orban, care s-a opus sancțiunilor și livrărilor de arme.

Fico nu a fost întotdeauna un astfel de joker pentru Europa. Sub conducerea sa, Slovacia a aderat la moneda euro în 2009, economia sa fiind susținută de o industrie auto care a făcut din această țară unul dintre cei mai mari producători de mașini pe cap de locuitor din lume. De asemenea, el a considerat-o Angela Merkel un aliat.

Întrebarea este dacă în cazul în care acesta ajunge din nou premier va fi o întoarcere la perioada în care Slovacia era mai mult în la periferia europeană, mai ales că ar putea fi nevoit să aducă extrema dreaptă pentru a forma un guvern majoritar.

"Obiectivele lui Fico vor declanșa opoziția și disidența în străinătate, iar acest lucru ar putea duce la izolarea Slovaciei", a declarat Grigorij Meseznikov, președintele think tank-ului Institute for Public Affairs, care a urmărit politica națiunii timp de peste 30 de ani. Deși va rămâne în continuare în UE, el va trage Slovacia "în afara curentului european", a spus el.

Smer are o susținere de aproximativ 20% în sondajele de opinie, ceea ce îi conferă un avantaj de trei puncte procentuale față de principalul său rival, partidul Slovacia Progresistă condus de Michal Simecka. Acest avans - într-un peisaj politic fragmentat în care partidele mai mici vor juca în cele din urmă rolul de kingmaker - s-a redus treptat de la cinci puncte procentuale în martie.

În urma dizolvării Cehoslovaciei în 1993, Slovacia s-a diferențiat inițial de restul regiunii. Primele guverne de după sfârșitul comunismului au ignorat statul de drept, împiedicând țara să adere la NATO în 1999, alături de Polonia, Ungaria și Republica Cehă. Secretarul de stat american de la acea vreme, Madeleine Albright, s-a referit la această națiune ca fiind "gaura neagră" a Europei.

La acea vreme, Fico avea doar 30 de ani și a consolidat centrul-stânga al țării printr-o acaparare a puterii, câștigând adepți cu discursuri pasionale despre combaterea corupției și promovarea integrării în UE. Partidul său, Smer, a câștigat primele alegeri generale în 2006. Popularitatea sa a atins un maxim de 44% în 2012, când a promis că va da mai mulți bani celor defavorizați.

Inspirat de abilitatea lui Orban de a schimba narațiunea pentru a se menține la putere, Fico a început să dea înapoi în privința problemelor pe care le susținea cândva. El și partidul său s-au confruntat, de asemenea, cu acuzații că au permis corupției să înflorească, cu un vârf în 2018, odată cu asasinarea unui tânăr reporter de investigații, Jan Kuciak, și a logodnicei sale.

Fico a devenit imaginea acestui resentiment public și a demisionat în urma presiunilor exercitate de partenerii săi de coaliție. El a declarat într-un interviu acordat în aprilie agenției Bloomberg că el a fost țapul ispășitor, că a știut imediat că asasinatul, "care nu are nimic de-a face cu Smer, va fi folosit în mod abuziv".

Guvernele care au urmat l-au vizat pe el și pe cei mai apropiați aliați ai săi cu acuzații de corupție. Zeci de ofițeri de poliție de rang înalt, agenți ai serviciilor secrete și foști oficiali au fost condamnați în cazuri conexe.

Fico a respins acuzațiile conform cărora partidul său a încurajat un stat de tip mafiot, calificându-le drept "fabricate și rizibile". Dar problema a devenit principalul obiectiv al alegerilor din 2020, primele în 14 ani pe care Fico le-a pierdut.

Pe măsură ce popularitatea lui Fico a atins pragul cel mai de jos, el s-a reinventat, devenind vocea care se opune la orice, de la blocarea coronavirusurilor și vaccinuri la imigrație și politici ecologice. La fel ca Orban, el se opune UE ca o voce disidentă în cadrul blocului, mai degrabă decât pentru a-și conduce țara în afara acestuia.

"Fico s-a schimbat cu siguranță", a declarat Bela Bugar, liderul unui fost partid de coaliție care a făcut parte dintr-o administrație Smer din 2016 până în 2020. "Când ești vânat, te schimbi".

Sprijinul Slovaciei pentru Ucraina împotriva invaziei lui Vladimir Putin a fost cel mai generos filon politic pe care l-a exploatat. Fico, care a fost de acord cu achiziționarea de avioane de luptă F-16 din SUA în 2018, a fost deosebit de preocupat de partenerii NATO ai națiunii. El a comparat trupele germane care vin în Slovacia cu Wehrmachtul din epoca nazistă.

Vicepreședintele Smer, Lubos Blaha, a stârnit mulțimea la un eveniment de partid luna trecută: "Războiul și fascismul au venit întotdeauna dinspre Vest, iar libertatea și pacea dinspre Est", a spus el.

Sondajele de opinie arată că sprijinul slovacilor pentru aderarea la UE și la NATO a scăzut. Diplomații staționați la Bratislava i-au reproșat lui Smer că a răspândit în mod repetat dezinformări cu privire la invazia rusă. La fel ca Orban, unul dintre refrenele lui Fico este că filantropul miliardar George Soros intervine în politica slovacă, iar oponenții liberali servesc interese străine.

"Nu vreau să furnizez arme mortale Ucrainei doar de dragul unei imagini bune în rândul țărilor occidentale", a declarat Fico în interviul din aprilie de la Bratislava. "Este irațional să credem că Rusia se va retrage din Crimeea. Această abordare a Occidentului va distruge Ucraina la un moment dat".

Smer și-a revenit suficient de mult pentru a-i oferi lui Fico o cale de întoarcere la funcția de premier cu sprijinul unor grupuri mai mici. Ar fi a patra oară când ar ajunge în funcție. Principalul său contracandidat, Simecka, ar avea nevoie, de asemenea, de cooperare din partea altor partide în cazul în care ar răsturna sondajele și ar ieși pe primul loc. El i-a îndemnat pe slovaci să nu înghită povestea lui Fico. El a declarat luna aceasta că perspectiva unui guvern cu partide extremiste reprezintă un risc pentru Slovacia.

Într-adevăr, Fico ar putea fi greu de oprit, potrivit fostului său aliat Zala: "El răspândește teorii ale conspirației fără nicio reținere și este capabil să le folosească în avantajul său".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel