RACHETELE rușilor, soluția conflictului din Nagorno Karabah? Cine le deține
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cine le deține este stăpân pe situație
Cine le deține este stăpân pe situație
Tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan din cauza regiunii Nagorno Karabah au reizbucnit cu o furie care nu anunță nimic bun. Practic, cele două foste republici sovietice se află în prag de război. Iar în acest context se ridică întrebarea legată de potențialul lor militar. De la bun început însă, trebuie precizat că Armenia se bazează pe Rusia în privința armamentului.

”Printre altele, Armenia a promovat un program de modernizare a forțelor sale armate mai ambițios, străduindu-se să cumpere sisteme moderne, ceea ce îi oferă, acum, un avantaj considerabil din punctul de vedere al potențialului de atac, dar și al supremației în aer”, scrie, în acest sens, publicația americană Military Watch. 

Autorul articolului prezintă chiar și o listă a celor mai valoroase active militare ale Armeniei care, după toate probabilitățile, vor avea un rol decisiv în cazul în care se va ajunge, într-adevăr, la un război deschis. 

Avioane Su-30SM

În prezent, Armenia dispune de un mic contingent format din doar patru avioane grele de atac din generația Su-30SM. ”Sunt singurele avioane de luptă din această categorie desfășurate în zonă, construite cu mai puțin de 30 de ani în urmă”, se precizează în articolul din Military Watch. 

Citește și Miza conflictului din Nagorno-Karabah. Cine sunt actorii

Semnatarul materialului notează, de asemenea, că Su-30SM reprezintă cea mai avansată variantă a avioanelor Su-30 și folosește aparatură destul de performantă. Prin urmare, cele patru aparate ale Armeniei pot neutraliza întreaga flotă aeriană a Azerbaidjanului. 

Rachete S-300

Deși sistemele S-300 datează din epoca sovietică și sunt departe de nivelul actual al acestor arme, ele încă dispun de o capacitate ridicată de luptă, suficientă pentru a reprezenta o amenințare pentru avioanele azere. Sistemele S-300 sunt echipate cu rachete cu o rază de acțiune de 90 de kilometri. 

Iskander

Armenia a fost unul dintre primii importatori de rachete balistice tactice din sistemul Iskander, considerat unul dintre cele mai puternice din lume din această clasă. Recunoscute pentru manevrabilitatea lor extrem de ridicată, aceste rachete pot neutraliza obiective strategice ale inamicului, precum aeroporturi, centre de comandă, întreprinderi sau sisteme de apărare antiaeriană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel