Rafila spune ce ar trebuie să aibă în casă fiecare român pentru valul cinci

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Sănătății încearcă cu disperare să ne pregătească pentru valul cinci
Ministrul Sănătății încearcă cu disperare să ne pregătească pentru valul cinci
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat miercuri ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.

"Important este ca fiecare cetăţean să aibă o mică trusă la domiciliu care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru şi un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu", a spus Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a pledat din nou pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

"Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică - vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă", a spus Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

Rafila a arătat că "este vitală" respectarea măsurilor de distanţare, igiena personală şi portul corect al măştii, ca şi testarea.

Vouchere gratuite pentru testare, luate în discuție de Rafila și patronate

"Testarea este un element esenţial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacţi, fie că discutăm de testarea voluntară; poţi să te testezi şi singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată", a susţinut Rafila.

Ministrul a mai explicat că este importantă "discuţia rapidă" cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală şi a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicaţia cu antivirale.

"Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (...) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății anunță noile măsuri anti-COVID pentru începutul anului 2022

Totodată, Alexandru Rafila a afirmat că angajatorii sunt, alături de medici, "cei mai credibili vectori" în ceea ce priveşte respectarea măsurilor sanitare.

"În ceea ce ce priveşte angajatorii, triajul zilnic al angajaţilor: orice persoană care prezintă simptomatologie poate fi îndrumată către un serviciu medical, unde poate fi testată. E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaţilor, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune şi a mijloacelor de transport, implicit, încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă, existenţa materialelor dezinfectante şi a măştilor în spaţiile unde oamenii îşi desfăşoară activitatea, încurajarea vaccinării, evident, pentru că angajatorii sunt, alături de medici, cei mai credibili vectori în ceea ce priveşte respectarea unor măsuri sau vaccinarea. Aşa spun studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este foarte important pentru următoarele două luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activităţii în cazul apariţiei sau posibilităţii apariţiei unui absenteism masiv", a încheiat Alexandru Rafila.

Printre măsurile enumerate de ministru pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID se numără: înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a Grupului de Managemement al Informaţiilor Operative în Sănătate (GMIOS), extinderea capacităţii de testare şi a rolului asistenţei medicale ambulatorii, tratament accesibil şi adaptat noilor resurse terapeutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel