Raționalizarea energiei în România. Dumitru Chisăliță: E o variantă pe care trebuie să o luăm în considerare

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisăliță
EXCLUSIV
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre ce ar putea face guvernul României în contextul crizei gazelor și al faptului că Germania a anunțat să va reporni centralele pe cărbune pentru a conserva rezervele de gaze.

Expertul în energie a subliniat că ”România nu are o strategie energetică așa cum au toate țările civilizate” și că acest lucru înseamnă cu nu avem nicio problemă să folosim centralele pe cărbune.

Mai mult, Dumitru Chisăliță a explicat cum ar trebui elaborată o strategie, așa cum a propus el în preambulul strategiei depuse la Ministerul Energiei: ”În momentul în care ipotezele inițiale (în funcție de care a fost construită strategia n.r.) se schimbă, există obligația de modificare a strategiei. Adică, în situația în care apar niște elemente care nu mai sunt în concordanță cu aspectele care au fost luate în calcul la momentul conceperii documentului ai posibilitatea de a schimba strategia. Repet, dacă te găsești într-o anumită situație determinată de niște abateri fundamentale, îți rezervi dreptul de a interveni și de a adapta strategia ținând seama de contextele actuale din mediul de piață. Din ce se întâmplă, din punctul ăsta de vedere, mi se pare o chestie foarte normală. Adică dacă văd că balanța pe care o am eu în iarna lui 2022-2023 și observ că-mi lipsesc 10 %, 15%, 20% din surse, trebuie să iau măsuri. Mă uit de la cine pot să cumpăr. Este clar că în astfel de momente trebuie să vin și să fac, să spunem, niște lucruri care, la momentul la care ne-am propus o strategie, păreau că nu sunt necesare”.

Expertul în energie a mai explicat că o astfel de decizie nu înseamnă că s-a eșuat, că se fac pași înapoi sau că strategia a fost proastă, ci înseamnă adaptarea la noua situație.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a mai explicat că în România o astfel de schimbare este relativ simplă deoarece România nu are o strategie pe energie: ”Nici măcar nu trebuie să ne batem foarte mult capul. Deci până la urmă asta nu e o problemă. Dacă aveam și noi o strategie cum au toate țările din Uniunea Europeană aveam o problemă, că ai o strategie aprobată. Ori, să te apuci să modifici o strategie este nevoie să parcurgi niște pași, adică eventual să modifici, nu știu dacă cu o Lege sau un simplu HG”.

Despre angajamentele din PNRR invocate de reprezentanții Guvernului, Dumitru Chisăliță a explicat că: ”Încă o dată, angajament este luat pentru 2032. Deci eu pot să vin să zic ”îmi regândesc aliniamentul”. Îmi păstrez ținta, dar regândesc aliniamentul. Din punctul meu de vedere, de om care a lucrat la Bruxelles, în momentul în care te duci și invoci niște lucruri clare și știi să le susții, nu există nimeni să zică nu! Există nu, doar dacă azi spui una și mâine alta, te dovedești neserios! Dar, în momentul în care după un an de zile, doi ani de zile vii cu niște elemente și spui că s-au modificat punctele A, B, C nimeni nu o să spună că lucrurile sunt bătute în cuie”.

Dumitru Chisăliță a mai spus că ” Ce se va întâmpla nu știu, dar oricum lucrurile nu sunt deloc roz. E bine și frumos că e cald afară. Apele în baraje scad, alte elemente suplimentare nu vin din spate deci nu e deloc roz ce se întâmplă în momentul de față”.

Întrebat dacă, în opinia lui, se va ajunge la raționalizarea energiei, expertul a spus că: ”E o variantă pe care trebuie să o luăm în considerare. Ea era întotdeauna de luat în considerare dar cred că acum trebuie să ne preocupe tot mai mult acest subiect” iar referitor la subiectul sensibil al raționalizării energiei pentru populație, Dumitru Chisăliță a explicat că: ”În cazu unei raționalizări începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri”.

Citește și: Dumitru Chisăliță, după ultima creştere a prețului gazelor: Nu există limită!

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a comentat pentru DCBusiness ultimele evoluții pe piața gazelor naturale.

Expertul spune că prețul gazelor naturale a crescut cu 44,5% pe Bursa din Olanda după ce cantitatea de gaze livrată de ruși prin Nord Stream a scăzut cu 40% iar creșterea prețului nu se va opri aici, neexistând practic o limită.

Întrebat în ce măsură exploatarea gazelor din zăcământul de mică adâncime din Marea Neagră ajută consumul din România, Dumitru Chisăliță a declarat că în acest an va acoperi doar 5%, capacitatea maximă de extragere va ajunge, probabil, să acopere 10% din necesar, dar acest lucru nu se va întâmpla decât anul viitor.

Dumitru Chisăliță a explicat că acest zăcământ are undeva la 10-14 miliard de metri cubi de gaze care va fi exploatat timp de 10 ani ”în zona de mare adâncime suntem încă în faza de explorare, adică acolo trebuie dezvoltat, așa trebuie forate sondele, trebuie făcută conducta spre stația de tratare, o stație de comprimare. Deci, acolo e și mai mult de lucru și mai complex. Asta presupune ca, dacă a fost nevoie de 4 ani de zile aici (zăcământul de mică adâncime n.r) probabil că undeva la 4 ani e minim. Dacă mergem pe datele Exxon, ei spuneau că într-adevăr au nevoie de cinci ani de zile să înceapă dar maximul atins al exploatării ar fi fost în șapte ani”. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un bărbat își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Unsplash

Cât costă benzina și motorina la început de săptămână

Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com

pixel