Război în instanţă între un trib şi companiile de ulei de palmier, în Indonezia

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ulei de palmier / sursa foto: Freepik.com
Ulei de palmier / sursa foto: Freepik.com
Într-o jungă din Papua Noua Guinee, Indonezia, tribul Awyu așteaptă un verdict al Curții Supreme care va stabili dacă mii de hectare de pădure tropicală vor fi defrișate în interesul producătorilor de ulei de palmier.

Palmierii ar urma să fie plantanți peste mormintelor strămoșilor acestor indigeni.

"Dacă mormintele strămoșilor noștri vor fi îndepărtate, ne vom răzbuna", a declarat băștinașul Awyu, Hendrikus "Franky" Woro.

Situat în Boven Digoel din Papua, pădurea cu o mărime totală de 270.000 de hectare este împărțită în șapte concesiuni, dintre care trei sunt acum contestate din punct de vedere juridic. În aceste trei parcele aproape 115.000 de hectare de pădure ar urma să fie afectate, relatează Reuters.

Decizia instanței, pe care avocații o așteaptă în această lună, va stabili un precedent important într-o țară care s-a angajat atât să protejeze o industrie de export de 30 de miliarde de dolari, dar și să îmbunătățească guvernanța pe fondul acuzațiilor de defrișare și de încălcare a drepturilor omului.

"Este pentru prima dată când a fost prezentat un argument clar privind legătura între indigeni și climă în acest tip de caz", a declarat Difa Shafira, de la Centrul indonezian pentru dreptul mediului, referindu-se la calculele conform cărora defrișarea terenului ar emite aproximativ 23 de milioane de tone de dioxid de carbon.

În calitate de reprezentant al clanului Woro al poporului Awyu, care spune că este proprietarul tradițional al terenului, Franky a luptat împotriva unei concesiuni acordate companiei PT Indo Asiana Lestari (IAL) pe 36.000 de hectare.

Într-o declarație, IAL a afirmat că a obținut toate autorizațiile necesare din punct de vedere legal și a ajuns la acorduri cu 12 grupuri indigene din zonă.

Pe lângă cazul IAL, alți membri ai Awyu încearcă, de asemenea, să anuleze autorizațiile pentru PT Kartika Cipta Pratama și PT Megakarya Jaya Raya, alte două companii producătoare de ulei de palmier cărora li s-au acordat concesiuni în această pădure.

Avocatul Eddy Marek Leks, care le reprezintă pe cele două firme, a declarat că societățile au obținut permisele în conformitate cu toate legile.

Instanța nu a furnizat data verdictului, dar este de așteptat să se pronunțe asupra tuturor cazurilor concomitent.

Locul unde se află o treime din pădurile tropicale ale lumii, Indonezia a introdus în 2011 restricții asupra defrișărilor de păduri pentru activități precum uleiul de palmier și exploatarea forestieră.

Politica a fost extinsă, dar unele păduri continuă să fie defrișate din cauza lipsei de supraveghere și a lipsei de coeziune în materie de reglementare.

Folosit în orice, de la ciocolată, săpun, combustibil și ruj, uleiul de palmier este cel mai utilizat ulei vegetal din lume, aproape 60% dintre acesta provenind din Indonezia.

Legătura dintre acest ulei omniprezent și defrișări a fost un factor determinant pentru noul regulament al Uniunii Europene care interzice importul de produse legate de defrișările forestiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel