Războiul brânzei contra mașinilor. China atacă piața lactatelor din UE, inclusiv pe cea din România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China a lansat o investigație anti-subvenții asupra importurilor de lactate din Uniunea Europeană, în cadrul unei dispute comerciale tot mai complexe între cele două părți.

Această măsură, anunțată miercuri de Ministerul Chinez al Comerțului, vizează mai multe produse lactate, inclusiv brânzeturi proaspete și procesate. Decizia vine după ce Beijingul a început, în luna iunie, o investigație anti-dumping asupra exporturilor de carne de porc din UE.

Escaladarea conflictului comercial

Investigația actuală se alătură unei serii de măsuri reciproc provocatoare între China și Uniunea Europeană. În acest an, UE a stabilit că subvențiile chinezești oferă un avantaj de cost nejustificat producătorilor auto din China, motiv pentru care a impus tarife suplimentare pentru vehiculele electrice cu baterie importate din China. În plus, blocul european a anunțat taxe pe mașinile Tesla fabricate în China.

China va examina 20 de scheme de subvenționare din cadrul blocului celor 27 de state membre, în special cele din Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Italia, Irlanda și România, se arată într-o declarație. Investigația este așteptată să se finalizeze într-un an, dar poate fi extinsă cu încă șase luni în condiții speciale.

Impactul asupra comerțului și al relațiilor bilaterale

Exporturile de lactate din UE către China au fost evaluate la 1,7 miliarde de euro anul trecut, conform statisticilor oficiale. China importă produse lactate din țări europene precum Olanda și Franța, dar Noua Zeelandă rămâne cel mai mare furnizor. Achizițiile de lactate ale națiunii asiatice au scăzut în ultimii ani din cauza creșterii producției interne și a unei recesiuni economice.

Comisia Europeană a luat act de investigația Chinei și intenționează să „apere ferm interesele industriei lactatelor din UE”, conform purtătorului de cuvânt Olof Gill. Comisia va interveni pentru a se asigura că investigația respectă regulile relevante ale Organizației Mondiale a Comerțului. „Avem încredere că UE și China vor găsi o modalitate constructivă de a rezolva orice dispute bilaterale, așa cum s-a întâmplat și în trecut cu alte probleme”, a declarat Alexander Anton, secretar general al Asociației Europene a Lactatelor.

Reacții și previziuni

Liderii europeni și-au intensificat eforturile de apărare împotriva ceea ce consideră a fi practici comerciale neloiale, aliniindu-și politica față de China mai aproape de cea a SUA. Relația dintre Beijing și blocul european s-a deteriorat în ultimele luni ca urmare a acestei dinamici.

„În urma anunțului unei investigații anti-dumping asupra industriei de carne de porc din UE, unele părți implicate în industria lactatelor europene s-au așteptat la o măsură similară”, a spus Jose Saiz, analist senior la Expana. El a adăugat că UE nu se aștepta la o cerere puternică din partea Chinei în acest an și a început deja să caute piețe alternative pentru produsele sale.

În concluzie, investigația anti-subvenții a Chinei subliniază tensiunile crescânde în relațiile comerciale internaționale și evidențiază complexitatea disputelor comerciale globale care implică mari economii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Palatul Victoria
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Cafeaua este servită!

O cafea va deveni un lux? Ce se întâmplă cu prețurile

Iubitorii de cafea deja plătesc mai mult pentru o ceașcă...

E.ON / FOTO: Facebook

E.ON a anunţat investiţii de 827 milioane lei

Grupul E.ON a raportat o creștere semnificativă a...

Contor electric
Amazon
Cod galben de intensificări ale vântului
Ochelarii conectați Ray Ban / FOTO: Wikipedia

EssilorLuxottica își extinde parteneriatul cu Meta

EssilorLuxottica și Meta au anunțat marți că și-au...

Pești / FOTO: Unsplash
Unicredit

UniCredit analizează o preluare parțială a Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA plănuiește să ceară...

MUncitări într-o fabrică / Foto: Freepik
Goldman Sachs

Goldman Sachs revine și confirmă: Prețul aurului va crește

În decurs de numai câteva zile, prețul aurului a...


pixel