Războiul din Ucraina. Este cea mai importantă decizia luată de Germania
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dependența Germaniei de China crește într-un ritm "devastator"
Dependența Germaniei de China crește într-un ritm "devastator"
S-a ajuns într-o etapă când deja nu mai contează dacă va exista unitate în luarea unei decizii privind suspendarea totală a importurilor de gaze rusești în Europa, este de părere profesorul Mircea Coșea.

Iar asta pentru că, ”dacă marii consumatori europeni încep să blocheze gazul rusesc, va fi îngrozitor pentru bugetul Rusiei. Pentru mine este deosebit de important anunțul pe care l-a făcut în legătură cu gazele rusești. Germania este o țară care a avut întotdeauna o legătură extrem de puternică între decizie și capacitatea de punere în practică a deciziei. Dacă Germania consideră, astăzi, că se poate bloca importul, înseamnă că Germania are deja un plan, absolut fezabil, pentru că Germania nu se joacă cu declarațiile, de eliminare a gazului rusesc pe o perioadă relativ scurtă. 

Un plan care prevede lucruri foarte importante, nu doar înlocuirea gazului rusesc cu gaz adus din altă parte, dar și măsuri de restructurare și reorganizare economică. Germania retehnologizează, modernizează, își educă cetățenii pentru un consum mai rațional, deci ia foarte în serios aceste măsuri. Și cred că exemplul Germaniei va fi urmat și de alții. Cred că este unul dintre cele mai importante anunțuri pe care conducerea Germaniei l-a făcut de la începutul acestei invazii. 

Întrebat dacă România ar putea să ia o astfel de decizie, Mircea Coșea a răspuns afirmativ. ”Eu cred că da. Eu așteptam de la ministrul Energiei (Virgil Popescu, n.r.) ceva în plus pe lângă asigurările pe care ni le dă și care, da, sunt corecte. Așteptam și un plan de măsuri legate de ce vrea să facă acum. Și anume o restructurare industrială, o retehnologizare, o modernizare a industriei românești ca să nu mai consume atâta energie. Deci, să fie o măsură care să cuprindă mai multe elemente”, a subliniat expertul. 

Dar, a continuat el, toate acestea țin de decizie politică, de grabă, capitol unde noi stăm foarte prost. 

Citește și Pengatonul a aflat unde și de ce s-au retras trupele ruse din Kiev. NU E BINE

Autoritățile au dat de înțeles că pachetul de măsuri sociale nu se va aplica imediat. O schimbare de planuri care nu face, în ultimă instanță, decât să agraveze și mai mult lucrurile.

”Măsurile sunt bune și necesare. În privința cuantumului, aici se poate discuta. Dar cu cât trece timpul, cu atât situația devine mai grea. Inflația crește, avem multe alte probleme cu oamenii care încep să nu-și mai poată plăti facturile, de a avea și alimente, și medicamente. După părerea mea, esențial este acum nu atât cuantumul, cât viteza cu care aceste măsuri intră în aplicare, pentru că fiecare zi care trece este neînchipuit de grea pentru majoritatea populației. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel